Posts

Posts uit maart, 2024 tonen

De Waterdrinker baaanloop

Afbeelding
Bij de Waterdrinker Baanloop van februari 2024 op Valentijnsdag was het droog. Na een dagje Amsterdam met veel regen, was het 's avonds  droog en de omstandigheden waren prima. De snelste op de 1km was  Frank Bruine de Bruin uit Aalsmeer in 3 minuten en 22 seconden (3:22) die solidair was met zijn dochter Fem, die ook de 1km liep. Zijn dochter liep 5 minuten en 24 seconden.Ik liep hem in 6, minuten en 25 seconden De 3km was in 11:23 weer een prooi voor de pas 12-jarige maar al heel mooi en hard lopende Noud van Glasbergen van AAV'36 uit Alphen a/d Rijn. Hij snoepte zelfs 13 seconden van zijn persoonlijk record af. Op de 5km  won Bas Stigter . De baanrecordhouder (14:51, juli 2020) is op de weg terug omhoog na een vervelende blessure, en was zeer tevreden met zijn progressieve race en eindtijd van 16:04 Dankzij sponsor bloemen- en plantenbedrijf Waterdrinker was er er voor iedere deelnemer weer een mooi plantje om mee naar huis te nemen.

valkuilen bij actief luisteren

Afbeelding
Actief luisteren vraagt concentratie en zelfbewustzijn. Tijdens het luisteren schieten er gedachten, meningen en oplossingen door je hoofd. Dat kun je beter niet zeggen, het gaat nu niet om jou. Dit zijn de twaalf valkuilen. Waarschuwen, dreigen: dat is gevaarlijk Vermanen, preken:dat was niet zo slim  Adviseren, suggesties doen :als ik jou was Oordelen, bekritiseren, beschuldigingen: dat had je beter niet kunnen doen Prijzen, ermee eens zijn: wat goed van je Interpreteren, analyseren, diagnose stellen: volgens mij is ze gewoon jaloers Geruststellen, troosten: het komt wel weer goed Uit de weg gaan, afleiden, over iets anders beginnen: zullen we wat leuks doen Bevelen, dirigeren, communiceren: dat moet je echt nooit meer doen De les lezen,beleren, argumenten aanvoeren: dat heb ik al zo vaak gezegd Schelden, belachelijk maken: jeetje van welke planeet ben jij Doorvragen, ondervragen:leg het nog een m een uit hoe het zit  Een voorbeeld: Kim komt later dan normaal de bso binne

Indische hachee schotel

Afbeelding
NU Waar ben je naar op zoek? 0.00 0 Menu Producten Aanbiedin Vandaag aten we Indische hachee schotel  Zo maakten we het:We brachten een pan water aan de kook en kookten de zilvervlies rijst ongeveer 8 minuten want dat stond op het pak. We pelden de uien en snipperden ze  grof, we sneden  de peen in blokjes. We deden een scheutje olie in een braadpan en bakten het vlees bruin. We fruitten de uien en deden de knoflook, tomatenpuree en gember erbij en fruitten ze 3 minuten mee. We deden er de kruidnagel, de ketjap, de boemboe en de sambal bij en brachten het aan de kook. Het vlees moest in 2,5 uur gaar stoven met de deksel schuin op de pan. Eerst moest de rijst op het bord en daarover de hachee . Ik maak hem extra lekker door er 2 eetlepels gembersiroop bij te doen.

kopjes loop Delft

Afbeelding
In Delft heb je de kopjes loop. Het is genoemd naar Atletiekvereniging De Koplopers.  Iedere maand is er een loop van 5 of 10 kilometer. Het gaat door het Bieslandse Bos.  Je hebt een speciaal koplopers klassement met de beste deelnemers. Het was een heerlijk loopje in de rustige bossen van Delft.

oude gebouwen in Made

Afbeelding
 Ik heb veel foto´s gevonden van Made. Foto´ s van het hervormde kerkje, van het klooster, en van het  gemeentehuis. Maar hoe ziet het er nu uit. Dat wilden we wel ontdekken. Dusnamen we de oude foto´s mee en gingen we naar die plaatsen toe om te kijken of het er was. Het kon ook zijn  dat er iets anders stond. We zijn gaan kijken en vergelijken en we kwamen tot mooie verrassingen. We hebben  foto´s gemaakt en er een fotoboekje  van gemaakt.

C'est la vie

Afbeelding
Op een regenachtige zondagmiddag besloot ik naar de film Ç'est la vie te kijken. Het gaat over een  rampzalige bruiloft in een Frans kasteel. weddingplanner Max wordt er helemaal gek van. Alles lijkt mis te gaan op deze avond die Max doet overwegen om zijn carrière te beëindigen. Dit is het verhaal. Ik heb het opgezocht op internet omdat ik een Franstalige film zonder ondertiteling niet goed kan navertellen. Max ((Jean-Pierre Bacri) is al 30 jaar traiteur en heeft, na al honderden feestjes georganiseerd te hebben, er zo stilaan genoeg van. Hij wil nog eenmaal een schitterend feest organiseren voor Pierre en Helena, die trouwen in een prachtig 17de eeuws kasteel Max heeft alles tot in de puntjes geregeld. Van koks, obers, een fotograaf, een orkest, de bloemen..alles lijkt in perfect orde en niets staat in de weg om van dit huwelijksfeest een onvergetelijk feest te maken. Maar dan krijgt Max te kampen met een reeks onvoorziene omstandigheden: technische problemen, misvers

pannenkoeken met wild fruit

Afbeelding
We zijn naar Tricht gereden en we hebben de kinderen meegenomen. We zijn naar  de pluktuin van De Hoenderik geweest. Daar vind je allerlei soorten fruit.We konden er terecht voor   frambozen, rode bessen, bramen, pruimen, maar ook appels en peren! Voor klein fruit  kreeg ieder kind een bakje. Voor de appels en peren kregen ze met zijn allen een kist.    Onderweg naar huis kregen ze allemaal een appel of een  peer. Thuis gingen de kinderen spelen en ik bakte een stapel pannenkoeken. De kinderen mochten er hun geplukte fruit op doen..

actief luisteren

Afbeelding
Als je actief luistert,zoek je met de volle aandacht naar de behoefte en de emotie van de boodschap van de ander. Door de boodschap te herhalen kan de ander zeggen of het klopt.als je actief luistert zet je je eigen gevoelens en gedachten opzij . Zo voelt de ander zich begrepen. Wat doe je als je actief luistert - je maakt oogcontact -je zit rustig en ontspannen en friemelt niet. -je knikt en humt af en toe. -je lichaamstaal en je gezichtsuitdrukking laten zien dat je geïnteresseerd -je stelt doelgerichte vragen -je herhaalt en vat samen wat de ander vertelt. Het belangrijkste effect van actief luisteren is dat de ander zich serieus genomen voelt. Jij achterhaalt de achterliggende gevoelens en krijgt de informatie op een rij.

help de tijger het water over

Afbeelding
Ik wilde met de kinderen vandaag weer eens gaan buitenspelen. Ik vertelde de kinderen een verhaal over Bagheers, de zwarte panter uit Junglebook dat hij eens naar de overkant wilden maar niet over het water durfde. En hij wilde zo graag de andere kant eens bekijken. Hoe  komt  dat? vroeg ik. ¨Katten zijn   bang voor water, ¨ zei Sergio. ¨een panter is familie van de kat¨ zei ik.  Nou hebben de kinderen een bouwpakket met bamboestokken en elastieken. Die waren zo gepakt. Met de stokken en elastieken hebben de kinderen een brug gebouwd over de sloot aan de kant van de weg. De sloot stond droog en anders was ik er ook bij om ervoor de kinderen er vandaan te houden. de kinderen maakten eest piramides van de stokken en die knoopten ze aan elkaar . De brug zetten ze over de sloot heen en de pandaknuffel kon er over heen. We hebben er ook foto´s van gemaakt. Maar ik mag geen foto´s van de oppaskinderen publiceren, ik mag wel een tekening van hen maken.

bloemenraam

Afbeelding
 Het was mooi weer, tijd om bloemen te gaan plukken. we gingen met zijn allen weg, de grote kinderen letten op de kleintjes. We gingen heel veel bloemen uit de berm plukken. De kinderen  (vooral de jongens) moesten ook 4 mooie stokken zoeken. Dat was de jongens wel toevertrouwd, die lopen het  liefst te wandelen met  takken en stokken, wat meestal niet  mag van de ´takkenpolitie´. Maar deze keer wel want we hadden die nodig. Toen we terug waren hadden we 4 takken en ongeveer 150 bloemen.  Gelukkig heeft dit gezin npg veel ouden telefoonboeken bewaard of gekregen. In dit boeken legden we de bloemen, die moesten drogen, dat duurde wel een paar weken totdat ze droog waren. Nadat de kinderen alle bloemen in de boeken hadden gelegd en veilig en droog hadden opgeborgen was het tijd voor het raam. Lucia en Irene kunnen pionieren, dat is stokken aan elkaar maken met  een touw. Er moet een bepaalde knoop in. Er lag sisal in de schuur dus dat hadden ze ervoor gebruikt. Diego en Sergi

luisteren

Afbeelding
Luister je wel? Heb jij nu gehoord wat ik probeer te zeggen? Begrijp je wat ik wil vertellen? Goed luisteren is een kunst en een belangrijke vaardigheid voor professionals in het pedagogisch werkveld. Niet alleen om goed contact op te kunnen bouwen met kinderen, maar ook met de collega’s van je school en met collega’s van andere scholen; samen willen jullie tenslotte het beste voor de kinderen en het is belangrijk om ze goed te leren kennen en vertrouwen op te bouwen. Actief luisteren betekent dat je niet alleen in stilte hoort wat de ander te zeggen heeft; het is belangrijk om door te kunnen vragen als iemand iets belangrijks vertelt, zodat je kunt nagaan of je het verhaal van de ander wel goed interpreteert. Een ander onderdeel van actief luisteren is samenvatten. Door aan het eind van een verhaal zelf een korte samenvatting te geven, kun je nagaan of het verhaal klopt en compleet is. Een ander belangrijk element in het werken als professional is het omgaan met feedback.

toets communicatie

Afbeelding
Mijn  eerste toets communicatie had ik goed gemaakt. Ik had een 10! Dit was opdracht 1: Welke observatiemethode kies je in onderstaande situaties? Geef een toelichting op je antwoord. Situatie 1 Tessa zit in groep 7 op de school voor speciaal onderwijs waar ik werk. Ze heeft verschillende gedragsproblemen en vertoont normaal gesproken wel een paar keer per week agressief gedrag. De laatste twee weken is ze juist erg stil en zit ze vaak wat ineengedoken in een hoekje. Ik vraag me af of ze wellicht lichamelijke gezondheidsproblemen heeft of dat er iets anders aan de hand is.   vrije observatie . Je doet dit meestal wanneer wer ander gedrag plaatsvind. dat is bij Tessa ook, eerst agressieve buien en nu zo stil  en teruggetrokken. Ik zou het combineren met participerend observeren omdat ze het zo minder in de gaten heeft   Situatie 2 Op de groep waar ik werk, worden alle maaltijden samen genuttigd aan de grote eettafel. Een van de kinderen is Janek van tien. Janek houdt van ove

t shirts maken

Afbeelding
Ik heb een opdracht om creatieve dingen te maken. Zo moet je ook je eigen creativiteit laten zien. Ik heb een prentenboek geschreven en een alter ego on het leven geroepen,pim de hardloper  dat is een poppetje dat ik met het programma bitstrips heb getekend. Met die plaatjes heb ik mijn prentenboek geïllustreerd en teken ik ook de plaatjes in mijn kinderboek. Het is een werkje van knippen plakken overtrekken en kleuren. Dan zijn het toch mijn eigen illustraties. Ik moet er nog aan beginnen en ben benieuwd naar het resultaat.

mini-pionieren

Afbeelding
De kinderen wilden snoepen dus ik had een idee.ik ging ze de basis van pionieren bijbrengen. ik ging het met de kleintjes doen. Er kwam een vriendinnetje spelen. Ik vertelde een verhaal over Bas Bos. Bas woont met zijn vrouw in het bos . In het bos ligt heel veel hout en daar bouwt Bas prachtige objecten mee. Een buitenkeuken in zijn tuin, een brug over het riviertje en zelfs een schommel en een wip, zodat zijn kinderen lekker kunnen spelen. Hij gebruikt daarvoor een techniek, namelijk pionieren. Ik vertelde de kinderen wat pionieren was en deed het voor met sateprikkers en een dropveter. Ik zou  het erg leuk vinden als de kinderen ook dingen pionieren  maar dan moeten ze eerst goed oefenen. De kinderen pionierden met satéprikkers en spekjes. De spekjes zorgden voor de verbinding. De kinderen  begonnen met een piramide. Ze verbonden de verschillende piramides aan elkaar en toen ontstond er een grotere piramide. Ze hebben na de piramides nog een wip gemaakt.

apenkooien

Afbeelding
 we mochten een keer een gymzaal afhuren voor een uurtje. Daar gingen we apenkooien, een spel dat alle kinderen van de basisschool kennen, We gingen met  7 kinderen. Diego ging ook mee want hij reed. Eerst gingen we de gymzaal opbouwen. We haalden er alles uit en maakten er een klimparcours van. De bedoeling van het spel was dat de kinderen door het parcours gingen klimmen en niet op de grond mochten komen. Er was een tikker: die probeerde de rest te tikken. Als er iemand op de grond kwam was hij af.Dan moest hij vijf seconden blijven zitten. Als de tikker op de grond kwam moest er en andere tikker gekozen worden. De kinderen vonden het fantastisch en Alba en Martha kwamen helemaal los. Ik ontdekte hun grootste talent: valsspelen.

ictproblemen

Afbeelding
 Ik heb gesproken met een leraarondersteuner  die af en toe een klas overneemt. Ze moet iedere keer bij de ict de  inlogcode opvragen van de methodes. Eerst was op die school een invallersaccount zodat  ze extra materiaal van de site kon afhalen maar nu is dat weg. Als is haar was zou ik  naar de ICT-er gaan en uitleggen dat de werkwijze eerst prettiger was. Ik zou ook vragen of de ICT-er haar kan koppelen aan de klassen waarmee ze werkt. En ze moet een eigen werkaccount vragen. Als de ICT-er deze  medewerker  eendags-licencies blijft geven zou ik naar de directie gaan om te vragen of dat anders kan. Ze vond een gesprek nogal moeilijk, daarom organiseerde wij een zoomgesprek. Wat ze vertelde vond ik bijna discriminatie. De nieuwe directeur vond dat de onderwijsassistentes en leraarondersteuner niet in de  werkomgeving hoefden te komen, mocht het nodig zijn  moest ze de ict-er maar vragen, De directeur beriep zich op de AVG. Hij zei dat  door de  nieuwe wetgeving het persone

een sterrekijker maken

Afbeelding
Ik wilde Diego en Felipe´s  kennis van de sterren en planeten vergroten en zich  tegelijkertijd laten verdiepen in de techniek achter een sterrenkijker. Ik wilde ze ook laten samenwerken. De vriendin van Diego en nog iemand anders deden ook mee. Ze zijn slim genoeg dus ik ging ze niks voorkauwen, maar ik wilde ze  inspireren tot het maken van een geweldige sterrenkijker. Dit heb je niet in een avond voor elkaar.Maar het is een geweldig project  om er een aantal weken mee aan de slag te gaan. Eerst planden we een bezoek aan een sterrenwacht en aan een planetarium. Daar konden ze op een heldere nacht eens uitgebreid naar boven.Ik vond het  heel interessant dus ik was ook meegegaan om ze te ondersteunen. Bij de sterrenwacht  konden ze al vertellen hoe ze een sterrenkijker konden maken. Maar op internet en in de bibliotheek hebben ze ook gezocht en veel gevonden. De eerste stap die de kinderen (jongeren) kregen was een werkplan te maken. Ik schafte de ma

varen en wandelen in de Biesbosch

Afbeelding
We zijn een keer met de boot de Biesbosch in geweest. We kregen een rondvaart n ergens in de Biesbosch stapten we uit en gingen we wandelen. We liepen door een stuk waar de eendenkooi stond. De gids legde uit hoe de eenden in de kooi werden gelokt. Ze kwamen er niet meer levend uit. Best zielig vonden wij. Toen liepen we weer naar de boot en vaarden terug.. bij het Biesbosch centrum keken we nog even rond, dronken wat rn gingen naar huis.. het was een vroege activiteit,we waren om half 10 al op de boot.

kruikenloop

Afbeelding
Met carnaval is er in Tilburg de Kruikenloop. Dan kun je 5,10 of 15 kilometer lopen. Dit mag in carnavalskleding. Iedereen ziet er prachtig uit. Ik loop dan ook maar in mijn wonderwomanpak. Ik koos voor de 5 kilometer. Die was lang genoeg voor een winterwedstrijd.  In Tilburg kun je meedoen aan de Tilburg Triple. Als je drie wedstrijden doet die in Tilburg zijn georganiseerd krijg je een mooie medaille. 

jazzfestival

Afbeelding
In de derde week van augustus is er altijd een wereld jazz festival. Dat is in Amersfoort. Dit jaar trad Tyfoon op. Hij houdt van jazz en van wereldmuziek en weet daar alles van. Verder was  Rofiwa Rhatbo in Amersfoort. Die zong een beetje soulachtig. Maar zij had een prachtige stem en een enorm bereik. Tin chui su traden ook op. Nooit van gehoord maar ik zal ze na hun optreden nooit meer vergeten. Tot slot was daar jainda. Haar ken ik van Matthijs draait door. Een geweldige zangeres. Kortom ik heb genoten.

thuis

Afbeelding
Soms hebben we in het weekend geen zin om weg te gaan. Dan blijven we gewoon thuis. We hebben dan toch van alles te doen. De tuin opknappen,of werken in het huis. Of huiswerk maken. We gaan ook wel eens kaarten of de slimste mens spelen. En de hond snurkt in zijn mand. We hebben altijd wel wat te doen en zo'n dag is zo voorbij.

sokkonijn

Afbeelding
Antonio en Pablo zeurden om een konijn. 'Nu niet ' had Maxima gezegd. De jongetjes vonden het heel oneerlijk en waren boos.Dan maken we toch zelf konijnen zei ik. In de zak met oude kleren zaten een aantal sokken die kapot waren. Die haalde ik eruit. Ze moesten eerst het mondje maken. Dat meetten ze uit met hun hand. Toen ze het numondje erin hadden geplakt gingen ze de sok plakken met papier en stof.  Een paar kinderen wilden er knopen aan naaien. Daar moest ik bij helpen vant jongens en naald en draad gaat niet echt samen. Maar aan het einde van de middag hadden ze allemaal een sokkonijn. De jongetjes maakten van een doos nog een konijnenhok waar de konijntjes in konden.

naar de stad

Afbeelding
 Een paar weken geleden zijn we weer in Oosterhout geweest. Oosterhout gaat zijn binnenstad verbouwen. Het gedeelte waar eest winkels waren ligt nu plat. Ze wille er (misschien ) een gemeentehuis gaan neerzetten. Maar nu met het  pijn wat eerst een mooi gebouw was  ziet de binnenstad er maar troosteloos uit. We zijn  afgelopen keer naar het verboden rijk geweest want we moesten nog kantoorspullen hebben. Diue waren er niet  dus zijn we verder gaan kijken. Maar nergens hadden ze wat ik nodig had. Dat was wel jammer. We zijn toen doorgewandeld naar het Arendsnest, daar hebben ze  echt lekkere koffie. We hebben er even gezeten en toen zagen we nog een bekende van ons. Daar hebben we even bij gestaan en toen zijn we  via de HEMA weer naar huis gegaan. Ik hoop dat er snel iets moois komt op die plek en dat ze de stad weer wat gezelliger gaan maken.

bezoekerscentrum Dwingelerveld in Ruinen

Afbeelding
 we zijn een keer naar Drenthe geweest. We gingen naar het  bezoekerscentrum van Ruinen. Daar staan een tentoonstelling over het  heidegebied van Drenthe.Er zijn wisselexposities en er is een vlindertuin. Ook  is er een kruidentuin, een kleine beestjestuin en en insectenhotel. Als je wil kun je uitleg krijgen van een gids over de maquette die er staat. Je kunt er ook koffie drinken. Vlak bij het  bezoekerscentrum zijn er ook wandelingen. Bijvoorbeeld de zwerfroute. Die gaat langs allerlei zwerfkeien. Je herkent ze aan de stenen die er bovenop liggen. Die leidt je door  het kloosterveld. We hebben daar mooie keien, vuurstenen en fossielen gevonden. We liepen door het  kloosterveld naar de nieuwe schaapskooi en via de uitkijktoren terug naar het bezoekerscentrum de plaatjes heb ik gevonden op de  site van bezoekerscentrum Ruinen