Posts

Posts uit augustus, 2022 tonen

taal in blokjes

Afbeelding
  Ik heb op mijn werk met  Taal in Blokjes gewerkt. Taal in blokjes is een methode om kinderen woorden beter te laten spellen. De methode  helpt de kinderen met lezen en spellen door te laten zien hoe een taal in elkaar zit. Dit gebeurt door gebruik te maken van kleurcodes voor klanken. Doordat Taal in Blokjes een multi-sensoriele methode is, onthouden kinderen beter. Ze kunnen woorden zien, voelen en vasthouden. Je  kunt  de methode ook naast  andere lees of spellingsmethodes houden De kleurcodes hun je uitvergroten en op twee plekken in de klas hangen, de letterbordkaartjes kun je  aanpassen aan de kleurcodes en regelmatig  kan  er een auditief woorddictee gegeven worden waarbij de kinderen de woorden bouwen met de blokjes en dan het woord opschrijven. Bij de methode horen blokjes en werkboekjes. Er zijn cursussen die je wegwijs kunnen  maken in Taal in Blokjes.

kaneel-honingbroodjes

Afbeelding
Vandaag heb ik een bijzonder ontbijt gemaakt. Het waren kaneel-honingbroodjes. Dit had ik nodig: De oven moest voorverwarmd worden. De hazelnoten moesten fijngehakt worden. De honing maakte ik warm. Toen de honing warm was roerde ik de noten erin. Het croissantdeeg rolde ik uit op een snijplank. Daar verspreidde ik het noten mengsel op en ik strooide er nog kaneel op. Toen rolde ik het brood breed op en sneed er 12 stukjes van. Die  gingen in de ingevette muffinvorm. Je het ging 12 minuten in de oven. Toen liet ik het nog 5 minuten afkoelen. Ik deed er nog honing en noten op en toen hadden we een heerlijk ontbijt.  

Flaming star

Afbeelding
  Singer Presents Elvis Singing Flaming Star and Others is een compilatiealbum van de Amerikaanse zanger en muzikant Elvis Presley, die uitgebracht was door RCA Records op 1 oktober 1968. Deze limited edition was een promotiestunt voor de kersttelevisiespecial op NBC.Het werd later heruitgegeven zodat iedereen het kon kopen. Het album werd een grote hit in 1969.  Elvis speelde ook in de film Flaming Star. Dit was een behoorlijk goede film. De geluids en beeldkwaliteit was ook niet slecht. Flaming Star is een van de weinige serieuze films waarin Elvis speelde. Elvis speelde een halfbloed indiaan. Later bleek dat Elvis ook Indiaans bloed te hebben.

vakantie bijna voorbij

Afbeelding
Nog een week en dan is de vakantie weer voorbij. Deze vakantie is mijn huis gestuct en morgen komt de schilder mijn huis schilderen. Ook heb ik een nieuwe telefoon. Ik ben op zoek gegaan naar een nieuwe slaapkamer en ik ben geslaagd. Hij komt in oktober. We zijn nog een paar daagjes op pad geweest. Een dag naar Neeltje Jans en een dag naar de Floriade. We hebben het zwembad nog opgezet en daar de hittegolven uitgezeten. En we  hebben Max Verstappen twee keer op een superieure manier zien winnen. Verder hebben we niet veel ondernomen want we hadden er gewoon geen zin in. Maar we gaan binnenkort een weekendje naar Texel en we willen ergens in de winter nog naar Parijs.  Maar eerst ga ik nog genieten van de laatste vakantieweek.

familiewapen

Afbeelding
Iedere provincie heeft zijn eigen wapen. Ik vond het wel leuk om de kinderen een familiewapen te laten ontwerpen. De kinderen gingen eerst met een wapenontwerpapp aan het te werk. Dat deden ze met www.coamaker.com. Hierna gingen ze hem een keer met potlood en kleurpotloden natekenen om er toch een eigen ding van te maken. Toen kregen  een porseleinen bordje en verf voor servies.  Daarmee mochten ze het wapen op de bordjes schilderen. De bordjes werden in huis opgehangen.

factoren die de observatie beïnvloeden

Afbeelding
 Als je gaat observeren kunnen sommige factoren je observatie beïnvloeden. Persoonlijke factoren.  Het is moeilijk om  te observeren als je  vooroordelen over iets hebt, je iets  moet  observeren wat je zelf ook hebt of wanneer je  de persoon goed kent. gezondheid van de  cliënt. Stel je voor dat je een kind moet observeren met een passieve houding. Je hebt je obsrvatiedoelen en vragen al klaar maar nu blijkt het kind  grieperig te zijn. Dit is van invloed op de observatie. verandering in de  werksituatie Stel je voor dat je een kind op de  basisschool moet observeren die moeite heeft met  het structureren van de lesstof. De dag dat jij komt is de  vaste leerkracht ziek en staat er een invaller. De invaller gooit het hele programma om en de klas is onrustig. dat is niet  het  goede moment om de observatie te  doen veranderingen in de omgeving. Als je een moeilijk boek leest en de  tv staat  hard aan is dat heel storend. Maar ook kan het lastig zijn als in iemand

Daltonkwartiertje

Afbeelding
Op het daltononderwijs wordt er met een kwartiertjes rooster gewerkt. Maar wat is daltononderwijs precies? Het daltononderwijs staat op  drie pijlers,  vrijheid in gebondenheid,  zelfstandigheid en samenwerken. Vrijheid in gebondenheid betekent dat leerlingen,zelf keuzes maken in het leerproces en zelf inschatten wat ze aankunnen. Dit gebeurt  in overleg met de leerkracht. Zelfstandigheid betekent dat een leerling alleen aan een taak werkt. De leerling is baas over zijn of haar eigen leerproces. Hij moet ook zelf hulp vragen als hij iets niet snapt . En samenwerken is een belangrijk. Er wordt geleerd respect voor anderen te hebben en te luisteren naar anderen. Wat is het Dalton kwartier  Het kwartiertjesrooster is een overzicht van welke niveaugroep wanneer instructie krijgt. Deze instructie duurt maximaal 15 minuten. Daarna gaan ze het verwerken  dit kan meteen na de instructie naar de sommige kinderen verwerken beter als de informatie wat gezakt is.  Dit is go

Zandkleuren en zandkoekjes

Afbeelding
Als je e magic sand in de kast hebt liggen dat je niet meer gebruikt,kun c je e er toch nog iets heel creatiefs mee doen. Zo bedachten wij dat je zandkleuren en spelen met magic sand best wel kon combineren. De kinderen mochten een tekening maken. Ze kregen lijm en met lijn en het zand gingen ze de vlakken opvullen. Het werden mooie dieren en een Mandela. De Mandela was gegoogled maar daar was hij niet minder mooi om. De tweede activiteit was zandkoekjes bakken. We gingen nu op de vegantoer. In de koekjes  ging kokosolie,tarwebloem, vanillesuiker, suiker en een banaan. Zo werd de boter en het ei vervangen en waren de koekjes helemaal plantaardig. De kinderen deden de ingrediënten er een voor een in en toen mochten ze gaan kneden. Het moest een bal worden. Het deeg mocht rusten en na een half uur kon het bakken beginnen. Ze maakten letters,drukten allerlei vormpjes uit en in no time waren de koekjes klaar om gebakken te worden. De smaak was apart maar lekker.

Dauwrennen

Afbeelding
 Iedere Hemelvaartsdag is het om 6 uur dauwrennen.  Je kunt dan kiezen tussen een loop van 7,5 kilometer en 10 en 15 kilometer. Ik doe de 7,5. Dat vind ik lang genoeg. We lopen Den Hout uit in de richting van Oosterhout, dan kopen we over de sluis en slaan we rechtsaf het bos in. Dan kopen we naar het pannenkoekenhuis en dan gaan we de polder in. Als we een rondje door de polder er hebben gerend komen we weer op het ruiterspoor. We lopen dan de wijk in en slingerend komen we weer op de Houtse Heuvel uit. Mijn tijd was 57 minuten. Daar krijgen we een sportdrankje en een reep. Ook eet ik een worstenbroodje met een kop koffie. We komen ook gratis op de jaarmarkt maar dit jaar hadden we er geen zin in. We zijn naar Amsterdam geweest.

Participerend observeren of toch niet?

Afbeelding
Participerend observeren oftewel intern observeren betekent dat je observeert terwijl je meedoet in de groep. Je doet. 2 dingen. Je werkt en je observeert. Een nadeel is wel dat je de situatie kunt beïnvloeden. Het is wel een goede methode als je nog geen concrete vraag hebt. En het is handig als je alleen staat. Niet-participerend observeren oftewel extern observeren betekent dat je observeert  maar niet in de groep meedraait Je richt je volledig op de observatie. Je doet dit als je een complexe vraagstelling hebt. Je hebt alle tijd om je op de observatie te richten . Ook kun je de situatie niet beïnvloeden. Nadeel is wel dat er niet altijd tijd voor is. En je kunt het kind afleiden. Een spiegelwand is dan handig. Door de spiegelwand zie jij het kind wel maar het kind ziet jou niet.

observeren

Afbeelding
  In je  werk moet  je vaak observeren. Waarnemen en observeren zijn twee verschillende dingen. waarnemen doe je altijd maar observeren doe je in verschillende situaties. Observeren doe je altijd  doelgericht  en met een bepaalde methode. Je  kijkt naar wie, wat waar, wanneer en waarom. Observeren gaat altijd over gedrag. Je gaat gedrag onderzoeken. Je mag  bij observeren niet interpreteren, je moet letterlijk opschrijven wat je ziet. Je eigen mening doet er niet  toe. het gaat alleen om de feiten. Observeren doe je met een stappenplan. Ik ga Jasmijn uit de blog over waarnemen, signaleren en interpreteren eens observeren. Het  is een verzonnen situatie, het is niet echt. De reden waarom ik Jasmijn ga observeren is dat ze  zich anders  gedraagt. Ze is stil en heeft minder contact met de andere kinderen. Het  doel is dat ik erachter wil komen of er redenen zijn voor het gedrag van Jasmijn. De vraag die ik mezelf stel bij de observatie is: wat is de  reden van het

Broodje pulled pork met appelsalade

Afbeelding
Dit heb je nodig 350 g PLUS pulled pork 4  Italiaanse bollen thuisafbak vers 1  Granny Smith appel   Een kleine  winterpeen 100 g verse gesneden rode kool 2 el volle yoghurt 2 el mayonaise 1 tl gladde mosterd 1 tl honing 1 tl citroensap ½ bosje bladpeterselie Calvesausjes Ik deed de pulled pork en Italiaanse bollen in de oven. Toen schilde ik de appel en de wortel  en sneed ze in kleine stukjes. Hierna mengde ik de rode kool, yoghurt,  mayonaise, mosterd, honing en citroensap.  Ik deed ook nog peterseliedoor de salade. Ik mengde  de pulled pork met het sausje uit het pak . Ik deed de salade en het vlees op de broodjes en klaar was het.

Natuurdrankjes

Afbeelding
Ik had met de kinderen een gesprek over drankjes. Ze willen het liefst de hele dag cola drinken maar uiteraard krijgen ze dit niet. Ze krijgen wel andere drankjes zoals Wicket en Appelsap. Dat mogen zo gewoon pakken,de grotere kinderen dan  Het nadeel van gekochte pakken sap of flessen frisdrank zijn, -Er zitten vaak veel suikers en andere onnatuurlijke toevoegingen in. -Vitaminen en mineralen zijn vaak verdwenen door de manier van bereiden. -Ze kosten vaak behoorlijk veel geld. -De verpakkingen zijn een enorme belasting voor het milieu. Veel kinderen krijgen gewoon water ma ar dat gaat snel vervelen maar het is wel gezond. Dus zijn we lekkere gezonde drankjes gaan maken. mango ijsthee We hadden nodig: Een rijpe Mango, een limoen en lekkere afgekoelde thee.  We mixten de mango met het sap van de limoen en een beker  thee door de blender. Een  schepje honing meeblenderen als je het ziet wil hebben, ijsklontje erin en klaar! Kokosmelk Kokosmelk We mixten 400 ml water met 100 gram geraspt

ZZp-er

Afbeelding
Ik ken iemand die zzp-er is .Ze heeft een gastgezin opgezet maar nu heeft ze alleen basisschookinderen en die zitten de hele dag op school.  Nu bedacht ze om  in die  uren dat de kinderen op school zaten om ook op een school te gaan werken als onderwijsassistente of  peuterleidster. Dat mag  ze doen hoewel er scholen zijn die er huiverig voor zijn. Sommige  zzp-ers   vragen woekerprijzen. Een normale prijs is 35 euro per uur. Een docent verdient  nog veel meer, dat kan wél  80 euro per uur zijn. Als  zzp-er moet je van dat geld  wel veel aan de belasting afdragen. Dat is tussen de 37% en de 49 %. Ze moest zich wel registreren bij het CRKBO. In dit register staan zelfstandigen docenten en onderwijsassistenten ingeschreven die  voldoen aan de kwaliteitsnormen. Als je  btw-vrijstelling  wil moet je van de belasting ingeschreven staan.

Tutor

Afbeelding
 Ik  ken iemand die werkt als tutor bij  The Bridge.Ze  helpt maatschappelijk kwetsbare kinderen. Ze doet  dit naast haar werk als onderwijsassistente 16 uur in de week. Ze werkt in Amsterdam. Stichting The Bridge Learning Interventions is een organisatie  die  zich  inzet tegen kansongelijkheid. Ze doen dit door middel van de evidence-based methode High Tutoring. De kinderen krijgen in kleine groepjes 2 a 5 uur in de week extra hulp.  Het  project krijgt subsidie van de gemeenten en van het rijk. Ze  vindt het een inspirerende job met  gedreven collega´ s. Ze werkt in de  bovenbouw van de  basisschool en de onderbouw  van het  voortgezet onderwijs. Ze hoefde geen opleiding te  hebben, ze wordt dit schooljaar opgeleid. De werktijden zijn onder schooltijd. Als tutor is ze  docent, rolmodel en  mentor. De vrouw  over wie ik het heb geeft rekenen en sociaal emotionele vaardigheden. Ook heeft ze  contact met  de ouders. Ze heeft de vakanties gewoon vrij en ze krijgt