Natuurdrankjes



Ik had met de kinderen een gesprek over drankjes. Ze willen het liefst de hele dag cola drinken maar uiteraard krijgen ze dit niet. Ze krijgen wel andere drankjes zoals Wicket en Appelsap. Dat mogen zo gewoon pakken,de grotere kinderen dan 


Het nadeel van gekochte pakken sap of flessen frisdrank zijn,
-Er zitten vaak veel suikers en andere onnatuurlijke toevoegingen in.
-Vitaminen en mineralen zijn vaak verdwenen door de manier van bereiden.
-Ze kosten vaak behoorlijk veel geld.
-De verpakkingen zijn een enorme belasting voor het milieu.

Veel kinderen krijgen gewoon water maar dat gaat snel vervelen maar het is wel gezond.

Dus zijn we lekkere gezonde drankjes gaan maken.

venkel - aromatisch waterAromatisch water

mango ijsthee

We hadden nodig: Een rijpe Mango, een limoen en lekkere afgekoelde thee. 

We mixten de mango met het sap van de limoen en een beker  thee door de blender. Een  schepje honing meeblenderen als je het ziet wil hebben, ijsklontje erin en klaar!

Mango IJstheeMango IJsthee


Kokosmelk


Kokosmelk

We mixten 400 ml water met 100 gram geraspte kokos in de blender. We lieten het een nacht weken en mixten het daarna nog een keer voordat we het gingen zeven. Je houdt een heerlijke romige melk over. Deze melk kun je ook gebruiken om pannenkoeken of chocolademelk van te maken.

KokosmelkKokosmelk

Drinkyoghurt


We namem een handjevol aardbeien, sneden een banaan in stukjes en nemen een flinke eetlepel honing. We mixten dit met de staafmixer fijn en roerden er daarna yoghurt doorheen. 


Water  met iets erin is ook lekker en gezond. Deze smaken hebben wij uitgeprobeerd:

- Schijfjes friszure appel

- Mangopitten waar het vruchtvlees nog aan vast zit

- Schijfjes komkommer (of schaaf lange slierten met een wortelschraper)

- Geprakt fruit zoals bessen, bramen, druiven etc.

- Een perzik in stukjes gesnede

Wanneer je van zoete drankjes houdt, kun je wat honing aan het water toevoegen.


Citroengeranium

Deze plant ruikt zo lekker!! Hij is geweldig  tegen de muggen. Als je hem in  je slaapkamer zet  weet je zeker dat  ze niet  bij je langskomen. Maar als je een takje een paar uur in een kan met koud water staan heb je een heerlijk drankje.


Fruitdrank


We namen bramen, komkommer en rode bessen met een paar takjes citroenmelisse en een schijfje citroen. We prskten het eerst voordat we het in een fles koud water stopten. We zetten het    4 uur in de koelkast en het drankje was klaar.


Of we namen een handje geprakte aardbeien en frambozen met stukjes limoen . De rest van de fles vulden we met water. We lieten het 4 uur staan. Als  je  het  bij het inschenken  door een zeefje  haalt heb je heerlijke fruitdrank 


Sportdrank


We maakten ook een  sportdrank: We deden een klein snufje Himalayazout in onze bidon met water met een uitgeperste sinaasappel. Deze natuurlijke zouten zijn onbewerkt en bevatten zelfs maximaal 84 mineralen! Keukenzout moet je  hier niet voor gebruiken, dat is erg ongezond


Sinas

Een sinaasappel hebben we  door de helft gesneden. De ene helft geperst en de andere helft een beetje uitgeknepen en in stukjes gesneden. Alles deden we in een kan met water met snufje himalayazout en een takje Citroenmelisse en ijsklontjes. We lieten dit een paar uur in de koelkast staan. Bij het inschenken gooiden we het  door  het zeefje. Als je hem zoeter wil doe je er een schepje honing  in.  Als je meer smaak wil  doe je er meer sinaasappels in


IJsthee

We jookten het water en lieten het afkoelen tot 80 graden.Het water moet even afkoelen tot maximaal 80 graden voordat je de thee maakt. Lekker is thee met  lemongrass en het  sam van een halve citroen. Voor de  smaak heb ik er een rijpe perzik doorgesneden. Als je er honinhg bij wil doen moet je wachten tot de thee lauw is geworden.


Citroen

We persten een halve citroen uit en goten het sap in een liter water. 



 Munt:

Je doet  takjes munt in een fles en schenkt er kokend water op. Dan laat je  het afkoelen en zet het met  ijsklontjes in de koelkast . Het is lekker fris van smaak.


Gember:

Of je  doet een paar plakjes gember in een fles water die je in de koelkast

Natuurlijk DrinkenGember

Paardenbloemlimonade

We plukten eerst heel veel paardenbloemen. We namen een glazen fles met een wijde opening . We stopten hem voor de helft vol met paardenbloemen. We persten 2 citoenen uit en die deden we erbij en  voor de rest ging hij vol met water. We draaiden de dop op de fles en lieten dit 24 uur staan. Toen zeefden we de bloemen eruit. Nu  kun je  het  drinken  maar niemand vond het lekker  dus deden  Om limonade te maken wogen we de fles en deden we  de helft van de  fles aan ongeraffineerde suiker bij. We brachten het roerend aan de kook en lieten het ongeveer een half uur zachtjes inkoken, af en toe roeren . Toen kon  het in flesjes . Ik zet ze altijd 5 minuten op z'n kop, dan gaat de zuurstof eruit en blijft het langer goed. Deze limonade is wel een jaar houdbaar.







Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag