Doorgaan naar hoofdcontent

Daltonkwartiertje


Op het daltononderwijs wordt er met een kwartiertjes rooster gewerkt. Maar wat is daltononderwijs precies?


Het daltononderwijs staat op  drie pijlers,  vrijheid in gebondenheid,  zelfstandigheid en samenwerken. Vrijheid in gebondenheid betekent dat leerlingen,zelf keuzes maken in het leerproces en zelf inschatten wat ze aankunnen. Dit gebeurt  in overleg met de leerkracht. Zelfstandigheid betekent dat een leerling alleen aan een taak werkt. De leerling is baas over zijn of haar eigen leerproces. Hij moet ook zelf hulp vragen als hij iets niet snapt . En samenwerken is een belangrijk. Er wordt geleerd respect voor anderen te hebben en te luisteren naar anderen.

Wat is het Dalton kwartier 

Het kwartiertjesrooster is een overzicht van welke niveaugroep wanneer instructie krijgt. Deze instructie duurt maximaal 15 minuten. Daarna gaan ze het verwerken  dit kan meteen na de instructie naar de sommige kinderen verwerken beter als de informatie wat gezakt is. 


Dit is goed voor de vrijheid in gebondenheid en zelfstandigheid van leerlingen. Ze moeten rekening houden met de tijden wanneer ze instructie krijgen en daar hun verwerking op aanpassen.  Door zo de verantwoordelijkheid voor het leerproces bij de leerling te leggen, ervaart de leerling autonomie. Door het ervaren van autonomie gaat het kind leren omdat hij het interessant vindt. Deze kinderen gaan zelf ontdekken en hebben een betere taakgerichtheid.


Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag