Posts

Posts uit oktober, 2021 tonen

trainen op scorpio

Afbeelding
Op woensdsg ga ik bij Wim trainen. We beginnen met inlopen. Ik loop meestal 2 rondjes in. Dat gaan we oefeningen doen. Je armen losmaken,je heupen en je benen. Dan volgt loopscholing en 3 x versnelling. Dan gaan we naar de kern. Deze keer gingen we speerwerpen. Iedereen vindt dat leuk en het gaat bij mij best aardig. We krijgen wat technieken aangeleerd en de speer komt langzam maar zeker steeds verder. Tot slot gingen we een soort coopertest doen. We liepen vijf minuten achter    elkaar. Ik liep er 7 omdat het zo lekker ging. Tien was de training afgelopen en na het rekken en strekken gingen we naar huis. Voor nu heb ik nog geen zim in wedstrijden maar dat komt in 2022 wel weer goed.

gevaren van alcohol

Afbeelding
Ben je 15 en lust jij al een biertje ? Blijf daar naar gewoon vsn af. Je moet niet denken dat het stoer is, het is alleen maar heel erg dom. Dit zijn de risico's op korte termijn -Je kunt out gaan -Je  bent ontremd -Je reageert langzamer -Je testoseron  gaat achteruit -Je slaapt slecht -Je  krijgt de volgende dag een kater -Je loopt kans op alcoholvergiftiging -Je kunt out gaan -Je kunt in coma raken -In sommige gevallen kun je overlijden   En dit zijn de risico's op lange termijn - Je wordt dik - Je  beschadigt je lever - Je maagvlies kan ontsteken - Een hersenbeschadiging - Kans op kanker - Kans op  dementie(Korzakov) - Kans op  psychoses en hallucinaties - Problemen op je werk - Problemen met  je familie en vrienden - Kans op een strafblad. Zeg eens eerlijk: dit wil jij toch niet?

yoga

Afbeelding
Ik ben naar de sportschool Fit  for Fun geweest in Rijen. Daar geven ze allerlei lessen en  ik heb nog nooit aan een Yogales meegedaan dus ik vond het leuk om daar eens te gaan kijken. Omdat  het  een heel rustige sfeer is mag er niet gefilmd of gefotografeerd worden tijdens de les. Ik heb een oefening gedaan toen iedereen al weg was. We  waren  maar met 2 mensen en de docente. De andere mevrouw was zwanger en een jaar of 30. De docente schat ik een jaar of 40.   Wat er zo goed  is aan  Yoga is dat het veel verlichting kan brengen bij  veel lichamelijke klachten Door artsen wordt ook steeds meer het nut van Yoga ingezien. Steeds meer mensen worden daarom voor lichamelijke klachten  naar Yogales gestuurd Het  lichamelijke doel van Yoga is Je verlicht  pijn in de onderrug. Je wordt er leniger van. Je  spieren worden sterker. Je leert je balans en evenwicht  beter te beheersen. Goed voor de conditie van de spieren. Goed voor je lichaamsgewicht Je krijgt minder blessures Het is

lasergamen

Afbeelding
In Breda kun je goed lasergamen. Bijvoorbeeld bij 4 hoog. Zo'n spelletje duurt ongeveer een kwartier. Eerst werden we ontvangen met een drankje.Toen we naar binnen mochten werd er eerst uitgelegd hie je zo'n pak aantrekt en hoe de pistolen werkten. Toen mochten we naar binnen. Je moest punten halen door je tegenstander raak te schieten. Het was in het donker. Na een kwartier gingen we weer naar buiten.  Daar wachtte ona een schaal met bitterballen, nootjes en nachos. Toen we gegeten en gedronken hadden gingen we voor een tweede potje. Het is echt een lwuk spel voor jong en oud.

zelf een touwhalster maken.

Afbeelding
Iedereen kent het wel, die leuke touw halsters, maar, hoe maak je dit nou zelf?  Dat vroegen wij ons ook af. Bij het gezin waar ik weleens oppas hebben ze ook een paard en pony's. Ze verveelden zich dus dacht ik aan deze activiteit. Eerst gingen we naar de action. Daar heb je touw van 6mm x 10 meter, voor 1,- euro! Hartstikke goedkoop, zo goedkoop dat ze het zelf mochten betalen en het is  leuk om mee te oefenen. Knopen vinden ze sowieso heel erg leuk  We zijn ook nog even bij de Multimate gaan kijken, hier kan je zelf het aantal meters bepalen, bij de Multimate kost 7 meter touw ongeveer 5,- euro. Dit hadden we nodig Voor  Gabbertje de shetlander: 4/5 meter Voor Amigo, de New Forest pony : 6/7 meter Voor  Fury, de E pony : 7 / 8 meter Saffira  de fries: 9 meter Wat is de maat van de neus ? Gabbertje : 50 cm Amigo: 50-55 cm Fury 55-60 cm Saffira: 60-65 cm We hadden  touw  nodig van minimaal 6 mm dik, nooit dunner, want dat gaat het snijden in de huid.  Tape of plakband , een  linia

onderwijsassistente

Afbeelding
'Ik ben al een tijdje aan twijfelen om het onderwijs in te gaan. Ik ben in het bezit van een MBO 4 diploma Pedagogisch werker Jeugdzorg'. Dit las ik op facebook. Deze mevrouw kreeg een baan als pedagogisch medewerker in een ikc. Ze wil graag als onderwijsassistente gaan werken. Maar dat mag ze dan weer niet.  Andersom mag wel. En het wordt veel gedaan want pedagogische medewerker verdient veel beter. Maar het verschil tussen pm-er en onderwijsassistente is dat je bij onderwijs assistente didactiek krijgt en dat heb je nodig om het onderwijs in te kunnen. Veel scholen nemen onderwijsassistentes aan zonder het diploma omdat er een tekort is maar eigenlijk mag dat niet meer. Ze moeten het diploma hebben......  

van Eindhoven naar Geldrop

Afbeelding
Eerst gingen we met de trein naar station Eindhoven Vanaf de achterkant van het station van Eindhoven  liepen we schuin rechts over de Kennedyplein, staken de Fellenoord over en liepen via het Limbopad naar de Dommel.Vanaf hier gingen we de Dommel een hele tijd volgen. Eerst gingen we via een parkachtige omgeving en staken daarna de Dommel over en liepen via de andere oever verder.Even later staken we de Onze Lieve Vrouwestraat over en liepen we verder langs de Dommel, langs een sportcomplex en verlieten Eindhoven.Na de Opheuslaan liepen we een bosgebied binnen en verlieten we even later de Dommel.  We liepen om een waterzuiveringsbedrijf heen waarna we weer verder door de bossen liepen richting de Kleine Dommel en de Opwettensewatermolen. Deze watermolen is een dubbele onderslagmolen en heeft gefungeerd als koren-, olie- en zaagmolen. In Nuenen liepen we via het Wetterseind langs de sportvelden, staken de A270 over en even later een spoorbaan waarna

eerbetoon aan Ingrid

Afbeelding
 ‘Na iedere traan is een lach. Dan ben je op de goede weg’. Deze woorden las ik op facebook. Op het account van Ingrid van Kranen. Ze had longkanker en nam afscheid van iedereen. Ingrid was een sterke, sportieve en dappere vrouw. Ze was wijs en zorgzaam. Op 16 december 1966 werd ze geboren als jongetje in de Zuid-Afrikaanse stad Bloemfontein Ze was blind geworden door een motorongeluk, toen heeft haar gezin haar verlaten en speelde ze panfluit op straat om nog iets te verdienen , Toen ze de kans kreeg om  naar Nederland te komen is ze  van man vrouw geworden. Ze vond een coach en samen zijn ze aan de lange weg naar de top begonnen.Ze is in Nederland binnen 4 jaar tijd een Paralympisch sporter geworden. Ze was erg fanatiek maar op een goede manier.Zo heeft ze de 9e plaats in Rio gehaald. Tussen de werponderdelen door was het een gezellige vrouw met wie ik graag een kopje koffie dronk en een broodje at als ik wedstrijd met haar had. Ze kwam ook op voor onrecht en discriminati

speurtocht

Afbeelding
Iedereen heeft ooit een speurtocht gelopen. Je hebt verschillende tochten. Zosls een kruispuntenroute, een fororoute of een een knopenroute. Je hebr dan onderweg vragen en opdrachten voor de punten en soms heb je ergend een ranjapost. Wat nou nog leuker is, is de route met verschillende tochten combineren en dsn twee teams aan elke kant tegelijk laten beginnen. Wie is het eerste terug?

lijnen

Afbeelding
Er is veel overgewicht in Nederland. Zeker na coronatijd. Het is ook belangrijk dat je gezond eet, een uur per dag beweegt en weinig snoept en alcohol drinkt. Als je jezelf te dik vindt moet je niet aan een crash  dieet beginnen. Dus geen shakedieet of alleen fruit. Dat houd je niet vol en als je dat wel doet kom je met hetzelfde tempo weer aan. Je kunt het beste de schijf van vijf aanhouden en elke dag van ieder stukje wat eten. Pak vaker de fiets in plaats van de auto en eet wat minder dan je gewend was. Water helpt ook.Het lest je dorst en het voert de stoffen sneller af. Als je dan een dieet wil zou ik voor de weight watchers kiezen. Ik ken mensen die daar een heel goed resultaat mee hebben gehaald.

kookwedstrijd

Afbeelding
Ik vroeg aaan de kinderen eat ze vroeger lekker vonden. Ze keamen meteen met de 4 P's: patat,pizza,pannekoeken en poffertjes. Toen vroeg ik wat ze nu lekker vonden. Daar hadden ze veel ideeën over. Ze noemden wokschotel, pasta en tortilla. Ik bedacht dat ze de recepten gingen goicelen en dat we iedere keer een ander recept gingen maken.  Degene die het lekkerste receot had heeft gewonnen.

hond uitlaten met handicap

Afbeelding
Carla is gevallen. Ze zit nu in het gips. Maar Pukkie moet gewoon naar buiten. Nou kan ik Pukkie uitlaten en dat doe ik ook maar Carla wil ook mee. Dat valt nog niet mee want Pukkie is bang voor de rolstoel. Dus als we naar buiten gaan gaat eerst Carla naar buiten. Als ze buiten staat ga ik Pukkie halen en dan gaan we wandelen. Maar we moeten uitkijken dat er geen grote honden lopen want dan wordt hij kwaad en heel erg sterk. Dan moet ik hem snel pakken. Als we terug komen gaat eerst Pukkie naar binnen en dan Carla.  Pukkie is wel heel lief voor Carla. Hij gaat nog vaker bij haar zitten en geeft kusjes. Hij snuffelt en likt aan het gips met hondenpootjes.  Op 3 november gaat de arts kijken of er loopgips omheen mag.

paardenpraat tv

Afbeelding
Je kunt tv kijken maar je kunt ook you tube kijken met een smart tv. Zo is er een programma dat Paardenpraat T V heet. Het wordt gepresenteerd door Britt Dekker en Esra de Ruiter. Britt Dekker kennen we van TV maar ze is vooral goed met paarden. Ze heeft er echt veel verstand van. Ze heeft 2 toppaarden: george en eve. En dan hebben we Esra de Ruiter. Zij had een stal  in Sprang Capelle en door een ongeluk heeft ze nu een hersenbeschadiging. Ze rijdt nog wel paard maar komt nu ook uit in de paradressuur. Hun vlogs gaan over het rijden en verzorgen van paarden en ze vertellen hun eigen verhaal.

onk in Eindhoven

Afbeelding
Na anderhalf jaar mocht het weer: wedstrijden. Ik heb er niet zo'n zin in maar ik kon niet om het ONK heen. Ik was aan het einde van de dag aan de beurt dus ik was om een uur of 2 in Eindhoven. Na het betalen ging ik me warmlopen. Dat moest wel na een uur in de auto. De mensen waar ik me ging melden waren erg aardig. Ik kreeg nog koffie. Toen begon de wedstrijd. Het was duidelijk dat ik anderhalf jaar weinig gedaan had. De vrouw die commetaar gaf was lyrisch over het feit dat ik al zolang de 1500 meter rende. Maar ik vind het nog steeds leuk.  Toen ik over de streep was wist ik dat ik goud had. En  Wouter en Mies hebben mij de hele wedstrijd aangemoedigd, dat was echt fijn. Leuk dat ze er waren. Na de koffie gingen we met Pukkie lopen en tijdens de prijsuitreiking kreeg ik inderdaad goud. Het was weer fijn om een wedstrijd te hebben gelopen.

willie wortel

Afbeelding
Ik heb een keer van het huis een uitvindfabriek gemaakt. Er waren problemen ien de kinderen moesten de oplossingen uitvinden. Ik had eerst een verhaal opgezocht wat ik voor heb gelezen. Daarna liet ik de kinderen zoeken naar oplossingen. Ze moesten iets uitvinden wat de wereld zou verbeteren. Na een paar middagen puzzelen hadden ze de plastic soepvosboot uitgevonden. Ze hadden hem getekend en geknutseld em bedacht hoe ze het afval uit de zee gingen vissen. Het afval wilden ze recycelen. Ze gingen daar kunststof van maken.

waterspelletjes

Afbeelding
 Als het erg warm is,  is het  heerlijk om waterspelletjes te  doen. Deze keer had ik spelletjes gedaan met bekertjes Spel 1: Oberestafette Je verdeelt de groep in twee teams en bouwt een hindernissenparcours. De kinderen van team 1 moeten om de beurt lopen met een dienblad waar bekertjes met water op staan. Het andere team maakt het de loper moeilijker door natte sponsen te gooien. De bekertjes worden aan het einde van het parcours in een lege emmer gegooid. Als alle kinderen van team 1 geweest zin, worden de rollen omgedraaid. De ploeg die het meeste water heeft overgebracht, heeft gewonnen! Spel 2  water doorgeven Deel de kinderen in teams van minimaal twee teams en laat ze een rij vormen. Aan beide kanten van de rij staan emmers. De voorste emmer is vol, de achterste is leeg. In de emmer met water liggen bekertjes, die de voorste in de rij moet pakken en vullen. Het bekertje moet tussen de tanden geklemd worden en door worden gegeven aan de volgende in de rij. Zonder de

prinsenbos

Afbeelding
Ik ben op een keer in het Prinsenbos geweest met de kinderen. Het Prinsenbos is een recreatiegebied in Naaldwijk. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit een plas met een dunne rand loofbos. Het gebied heeft de taak om water op te slaan. In het recreatiegebied vindt u natuur, sport en ontspanning In het Prinsenbos kun je lekker wandelen.Kinderen kunnen veel zien en leren in de verschillende tuinen. Er worden regelmatig activiteiten en excursies georganiseerd. Het recreatiegebied heeft allerlei speeltoestellen en een strandje met ligweide. Ook is er een natuurspeeltuin waar je lekker vies mag worden.Je kunt ook leuke natuuractiviteiren doen.Kinderen kunnen de natuur op een leuke manier leren kennen.Zo hadden wij schep netjes en potjes mee. We konden zo diertjes vangen en bekijken onder een vergrootglas. we zijn ook door de vlindertuin en het vleermuizenbos gelopen. Ook echt leuk als je van de natuur houdt. Toen ze genoeg diertjes gezien hadden konden ze lekker

onderwijsassistent in het VO

Afbeelding
Een vriend van mij werkt  in het vo als onderwijsassistent Hij werkt in het vo (mavo/havo).  Op de mavo ondersteunt hij als OA bij grote groepen( extra ogen), werkt met kleine groepjes voor extra aandacht. Hij organiseert activiteiten buiten de klas; kamp, studiedag, uitstapjes. Maar voornamelijk is hij te vinden bij de praktijk gedeeltes bij b.v biologie, techniek, kunst, stukje theater. Verder ondersteunt hij bij keuze uren en probeert hij geschillen tussen leerlingen buiten de klas op te lossen. Als er geen leerlingen zijn woont hij vergaderingen bij en zijn roostervrije uren kunnen leraren aanvragen doen. Hij heeft vorig jaar in de bovenbouw havo vwo gestaan. Zijn taken waren toen verzuim/lpa.  Lessen opvangen van vakdocenten bij ziekte of een vervanger zoeken. Toets bureau. Gesprekken met leerlingen. Leerlingen helpen met plannen.  Dit jaar gaat hij ern EHBO/BHV cursus volgen.  Hij zit in schaal 6.

Wat is een gezonde leefstijl?

Afbeelding
  Als je een gezonde leefstijl wil  moet je voldoende bewegen, gevarieerd eten en ontspannen wanneer  het kan. En het is  belangrijk om niet te roken en voorzichtig te zijn met alcohol. Wat moet je doen om gezond te blijven? Om goed voor jezelf te zorgen is goede voeding belangrijk. Gezonde  voeding is groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Je kunt  heb beste vers voedsel kopen en alles vers maken in plaats van kant en klaar of  afhaal. Als je het zelf maakt kun je in d egaten houden hoeveel suiker en zout er in het eten gaat Wat doet een gezonde leefstijl met je? Een gezonde leefstijl hangt samen met verschillenede  dingen. Bijvoorbeeld: beweging, voeding, roken, stress en slaap. Als je gezond leeft heb je minder kans om ziek te worden. En je zit lekkerder in je vel. Hoe herken je een gezonde levensstijl? Een gezonde leefstijl is iets waarvoor je werkt en het is een manier van leven. De truc is dat je net zolang aan de knoppen draait to