Doorgaan naar hoofdcontent

zelf een touwhalster maken.


Iedereen kent het wel, die leuke touw halsters, maar, hoe maak je dit nou zelf? 

Dat vroegen wij ons ook af. Bij het gezin waar ik weleens oppas hebben ze ook een paard en pony's. Ze verveelden zich dus dacht ik aan deze activiteit.


Eerst gingen we naar de action. Daar heb je touw van 6mm x 10 meter, voor 1,- euro! Hartstikke goedkoop, zo goedkoop dat ze het zelf mochten betalen en het is  leuk om mee te oefenen. Knopen vinden ze sowieso heel erg leuk 

We zijn ook nog even bij de Multimate gaan kijken, hier kan je zelf het aantal meters bepalen, bij de Multimate kost 7 meter touw ongeveer 5,- euro.

Dit hadden we nodig
Voor  Gabbertje de shetlander: 4/5 meter
Voor Amigo, de New Forest pony : 6/7 meter
Voor  Fury, de E pony : 7 / 8 meter

Saffira  de fries: 9 meter

Wat is de maat van de neus ?
Gabbertje : 50 cm
Amigo: 50-55 cm
Fury 55-60 cm

Saffira: 60-65 cm


We hadden touw nodig van minimaal 6 mm dik, nooit dunner, want dat gaat het snijden in de huid. Tape of plakband, een liniaal om te maten me op te meten, en een schaar, als ons touwhalster te lang was konden we een stukje afknippen.
th1

1. We begonnen met het midden op te zoeken van het touw, vouwden het touw dubbel, zo vonden we het midden. Hier deden je een stukje tape om heen.

th2

2. We maten nu de centimeters af die we nodig hadden voor de neusriem, voor 50 cm deden we aan elke kant van het midden van de tape 25 cm. Dit gold ook voor de andere maten. We markeerden het einde met tape.

th3

3. Toen maakten we in het midden van de tape een knoop,  niet te strak!

th4

4.  We pakten het uiteinde van de tape en maakten hier een knoop in met beide touwen.
th5

5. We maakten  15 cm. verder ook weer zo'n knoop, met beide touwen


th6

6. We pakten toen één van de touwen,  vouwden die na 25 cm dubbel. maakten hier ook een knoop in, zorgden dat het lusje iets uitstak.

th7

7. Toen gingen we met het zelfde touw  verder ( waar we net een knoop in hadden gemaakt). Dit touw deed ik door de neusriem, waarbij  de knoopjes niet te strak mochten. we zorgden dat er 20 cm tussen beide knopen zat.  We letten goed op dat het touw niet dubbel ging. Toen het touw er door heen was trokken we de losse knoopjes aan.


th8

8.  We waren nog steeds bezig met het zelfde touw, we maten hier 20 cm af, dit deden we ook bij het andere touw. We deden er een tapeje om heen. Toen we dat hadden gedaan maakten we er een knoop in.

th9

9. We deden toen het touw door het lusje, pasten eerst het halster. We hielden een stukje over en dat konden  we er  van af knippen.

th10

we haalden  toen alle tapjes weg, en klaar was Kees!

Natuurlijk vonden de meiden het halster zo maar saai dus hebben ze met vertjes en andere versierseltjes het halster gepimpt zodat de  paarden er fantastisch  uitzagen.







Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag