paarden en vuurwerk

 Als het oud en nieuw wordt steken mensen veel vuurwerk af. Heel erg leuk maar voor paarden is het een nachtmerrie.

Allereerst moet je op oudjaarsdag je paard niet  buien zetten. Door zo´n knal kan hij op hol slaan. Je kunt hem wel gewoon rijden of longeren in de binnenbak. Dan  kan hij niet weg en je hebt hem onder controle.


Op de avond van het vuurwerk moet je hem niet alle hooi geven maar ga hem om half 12 en half 1  nog wat brengen. Dan zie je meteen  hoe hij erbij  staat en eten is afleiding. Als je muziek aanzet in de stal  heeft je paard wat afleiding. Hij hoort het vuurwerk dan wat minder.

Zoek een maatje voor je paard zodat hij niet alleen is.Dat kan een paard zijn maar bijvoorbeeld  ook een geit . Zo heeft  hij afleiding en hebben ze steun aan elkaar.


Na twaalven kun je beter naa ehm toe gaan om te kijken hoe het is. Als hij erg bang is en hij heeft zijn hooi en zijn muziek dan kun je hem altijd nog aaien. Je mag hem niet uit de stal halen wat  dat wordt  hij nog zenuwachtiger en kan hij op hol slaan.

Op 1 januari moet je de wei controleren voordat je paard erin gaat. Als je paard op vuurwerk trapt of hij eet het op dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Natuurlijk mag je nooit vuurwerk meenemen naar stal. Ooit heeft iemand st gedaan toen in op een manege in Dongen reed. De jongen gooide een rotje in de bak en alle paarden sloegen op hol . Dat was een vreselijke ervaring en de jongen werd meteen weggestuurd en hij mocht nooit meer terugkomen.

Tegenwoordig heb je speciale oordoppen voor paarden. Ze lijken op die van ons maar ze zijn alleen wat groter. Je moet je pard wel aan de oordoppen laten wennen maar dan heb je ook wat.


Op deze manier komen jullie wel door oud en nieuw heen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag