fietsen in de achterhoek

 Toen we op vakantie in de Achterhoek waren gingen we de omgeving verkennen. Winterswijk leek ons wel een plaats waar we een middag konen vertoeven. Maar we waren er zo doorheen. We besloten om de  omgeving eens met de fiets te verkennen. Het was een route van 45 kilometer.Het Nationaal Landschap Winterswijk is een gebied van bijna 22.000 hectare groot. Het gebied ligt  tussen Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde en de Duitse grens.  Midden in het gebied ligt Winterswijk. We zagen veel essen en  kleinschalige verkaveling. Veel  boerderijen met  kleine akkertjes dus, heel pittoresk. Vanaf 2005 is het gebied een Nationaal Landschap.



Door grote moerassen lag  het  gebied een beetje afgezonderd van de rest van Nederland. Het  landschap is halfopen met afwisselend kleine percelen en grote essen met daarnaast bosjes, lanen, houtwallen en af en toe hoogveen. Door de essen is het gebied een beetje heuvelachtig. Wat we ook mooi vonden  waren   de meander beken in smalle dalen. En de  huizen zijn een met het landschap: oude boerderijen, gehuchten en grotere nederzettingen.



We zagen onderweg eengrote, open steengroeve bij Ratum. Samen met Zuid-Limburg is dit de enige plaats in Nederland waar geologische afzettingen uit het Tertiair zo dicht aan het oppervlakte komen.



We fietsten dus door het coullissenlandschap van het Nationaal Landschap Winterswijk. We fietsten  door de buurtschappen Meddo, Huppel, Ratum, Kotten en Woold. Wat ons opviel waren de glooiende weilanden, houtwallen, bosgebieden en statige scholtenboerderijen. In het begin fietsten we langs het recreatiemeer ’t Hilgelo met de Sevinkmolen. Bij knooppunt 10 zagen we de Wijngaard Hesselink en de mooie bosgebieden Dottinkraede en het Tenkinkbos. Bij knooppunt 22 gingen we een kijkje nemen bij de Winterswijkse Steengroeve, rechts was de groeve waarin nog kalk word  t gewonnen, links de oude groeve die tegenwoordig beschermd natuurgebied is.



 Een stukje verderop bij knooppunt 29 was er een wijngaard , ietsjes verder  voor knooppunt 31 een kaasboerderij en net na knooppunt 28 een geitenkaasboerderij. Het laatste stuk fietsten we door het fraaie Bekendelle-bos terug naar Winterswijk.



Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag