soorten vragen

   Een gesprek houd je op gang doo op het  juiste moment de juiste vragen te stellen. Zo stuur je een gesprek. Professionele gesprekken hebben een gezamenlijk doel. 

Je hebt verschillende vragen om te stellen:

-open vragen

een open vraag is een vraag waar eerdere antwoorden op mogelijk zijn. Een open vraag begint met wat of hoe. Als je een open vraag stelt, moet je de ander even de tijd geven om over het antwoord na te denken. Dan krijg je een goed antwoord en veel informatie.

-gesloten vragen

Op een gesloten vraag kun je maar een antwoord krijgen. Bijvoorbeeld ja of nee of een datum. Gesloten vragen beginnen met wie waar of wanneer.  Het is makkelijk als je snel een antwoord wil

-keuzevragen

een keuzevraag is als je uit twee alternatieven kunt kiezen. Je kunt  jonge kinderen, verstandelijk gehandicapten of demente bejaarden helpen met een keuzevraag  omdat zijn  vaak het antwoord niet  paraat hebben. Je mag niet zomaar de keuze voor een ander bepalen omdat jij dat towvallig gemakkelijk vindt.

-reflecterende vragen

een reflecterende vraag laat de nader over zijn eigen  situatie,gevoel of rol nadenken. Je laat de ander stil staan bij de gevoelens die bij zijn handelen horen. Vragen zijn : wat had je in gedachten toen je eraan begon of  als je het opnieuw zou mogen doen, hoe had je het dan aangepakt?

-confronterende vragen 

Hier wordt een verteller  erop attent gemaakt dat  zijn verhaal tegenstrijdigheden bevat. Als hij zegt  dat hij graag kookt en vervolgens zuch omdat hij moet koken klopt dat niet. Je moet de vraag tactvol stellen en de verteller niet in verlegenheid brengen, andes werkt die vraag niet

-Dubbele vraag

Dit is een combinatie van twee vragen. Zullen we Jan erbij vragen of wil je liever dat we eerst Susan bijpraten? Dubbele vragen zijn verwarrend en je gebruikt hem alleen als je haast hebt of als je een beslissing door wil drukken. Dit moet je niet  doen. Je kunt dan beter een serie korte gesloten vragen stellen als je haast hebt.

-suggestieve vragen

Die sturen naar een door de vragensteller gewenst antwoord. De ander krijgt geen ruimte. De ander kan geen kant op en een kind geeft een sociaal wenselijk antwoord. Kijk uit met  deze vragen want voordat je het weer zeg je ja. Een voorbeeld: Daar heb je zeker wel spijt van?  Dit soort vragen stellen is  een no go.

-de waarom vraag

Deze vraag wil een reden.Het lijkt op een open vraag maar de vraag  is vaak lastig te beantwoorden. en kan als een afwijzing of gebrek aan begrip  worden ervaren. Dit kan weerstand oproepen.  Deze vraag kan confronterend zijn. Alleen als je een goede band hebt  kun je een waarom-vraag stellen.



Een voorbeeld:

Laurens werkt met  mensen met  niet aangeboren hersenletsel. Het doel is ontspanning,sociale contacten en omgaan met de gevolgen. van het  hersenletsel. Laurens is contactpersoon en voert kennismakingsgespekken met  nieuwe mensen.


De heer  Hendrix is aangemeld na een hersenoperatie. de indicatie en toelating zijn al geregeld. Dat is twee dagen per week. Hij komt op gesprek met zijn vrouw. Zijn evenwicht is verstoord en hij praat oeilijk, daarom doet zijn vrouw het woord. Maar Laurens wil weten welke interesses  meneer Hendrix heeft zodat hij zijn  programma daar op aan kan passen.


Mevrouw Hendrix praat vooral over haar eigen verdriet en niet over de interesses  en behoeften van haar man. Mevrouw wil twee dagen rust zodat ze het huishouden kan  doen. Doordat meneer vaak valt durft mevrouw hem gen moment alleen te laten.  Ook merkt Laurens dat mevrouw liever de zorg voor haar  man niet uit handen geeft omdat ze bang is dat er niet  goed op gelet wordt. Meneer zit er maar stilletjes bij.....

Laurens twijfelt.

Gaat hij mevrouw vertellen dat het om meneer gaat vandaag en dan proberen toch essentiele  vragen bij meneer los te krijgen

of

Laat ij mevrouw haar verhaal vertellen en haar dan geruststellen dat die twee dagen echt beter zijn  voor har man. Op de dagbesteding gaat hij met meneer zitten om een activiteitenprogramma op te stellen.


Ik zou voor het laatste gaan want je moet de emoties van die vrouw ook niet uitvlakken. Zij is  de man kwijt waar ze verliefd op was. En als hij de vrouw helpt met haar verdriet  voelt zij zich begrepen. Alleen dan kan zij goed voor haar man zorgen. Beiden moeten de situatie leren accepteren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag