ruis

 Verstoringen in de communicatie noem je ruis. Het  gesprek  verloopt niet meer soepel en je begrijpt elkaar verkeerd. het  kan  komen  door de relatie met de ander maar ook door andere vormen van ruis.


externe ruis:

Dat is ruis van buitenaf. Je hoort teveel geluiden om je heen of  je bent afgeleid door  iets wat je in de omgeving ziet. Je kunt je aandacht niet bij het gesprek houden.


Je kunt externe ruis voorkomen. Zorg voor en rustige omgeving en zet je telefoon uit. Maar  tijd vrij en als je op een groep werkt , voer het gesprek dan op kantoor. Als  je toch last van je omgeving hebt kun je metacommunicatie toepassen. Het  wordt hier wat rumoerig, zullen we in het kantoor verder praten?


Interne ruis

Dit is een verstoring  in de comunicatie door iets  wat in je gebeurt.

-semantische ruis

-psychologische ruis


semantische ruis is een verstoring doordat je  elkaars taal niet begrijpt. Je  kunt  bijvoorbeeld medische termen niet  begrijpen maar als je in Australie  twee vingers in de  lucht steekt ben je heel onbeleefd maar als je dat in  Nederland  doet betekent dat vrede.


Omgaan met semantische ruis


-gebruik de taal die je beide begrijpt

-vraag hoe de ander jouw boodschap begrijpt

-vraag de ander wat hij bedoelt als het niet  duidelijk is


psychologische ruis

een verstoring in de communicatie door verwachtingen en ideeën over de ander.

Hoe je de boodschap opvat  hangt niet allen af van de boodschap zelf maar ook van je  stemming of hoe je over de ander denkt.


Als een ouder zijn kind bijzonder vindt  verwacht je dat maar als een collega dat zegt  geloof je haar eerder. Maar eigenlijk vul je het dan al in zeker als je het kind niet kent.


een voorbeeld:

Laura loopt stage in een buurthuis. Ze geeft kooklessen  voor kinderen uit de buurt. De oudste is Ahmed een Turkse jongen van 14. Hij snijdt de groenten en doet er kruiden in. Laura vindt  dat Ahmed de kruiden vreemd vasthoudt. Ze raakt zijn hand aan als ze de kruiden anders legt. Ahmed kijkt haar vreemd aan. Laura voelt zich ongemakkelijk, ze is bang dat hij haar boodschap verkeerd begrepen heeft,

Psychologische ruis kun je niet helemaal voorkomen. Iedereen heeft zijn referentiekader. Daardoor kan de communicatie anders geïnterpreteerd worden. Met  metacommunicatie kun je dat oplossen. 

Dan vraag je hoe de ander het heeft beleefd en uitspreken hoe jij het ziet.

Hier liep het  verhaal zo af: Laura zei: "Ahmed, ik zie dat jij mij  aankijkt, komt het  doordat ik je hand aanraakte?'' dan kan ze uitleggen dat ze alleen de kruiden goed wilde leggen, dar ze er niks mee bedoelde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag