gelijkwaardig en ongelijkwaardig

 relaties kunnen gelijkwaardig of ongelijkwaardig zijn. Op betrekkingsniveau laat je zien hoe  jij je  communicatie beleeft. Hoe je spreekt laat je zien  of je  de relatie gelijkwaardig of ongelijkwaardig zien.

Als de ander daar anders over denkt  kunnen er spanningen ontstaan.


gelijkwaardige  relatie:

Bij een gelijkwaardige relatie heb je allebei een even hoge status. Dus  evenveel macht en evenveel  respect. Bijvoorbeeld twee vriendinnen die iets  aan elkaar voorstellen om te gaan  doen.


ongelijkwaardige relatie:

In een ongelijkwaardige relatie heeft de een een hogere positie dan de ander. De regels zijn dan niet gelijk. Degenen met  de hoogste functie heeft ook het  meeste te zeggen. Bijvoorbeeld een baas en een werknemer. De baas zegt tegen de werknemer dat hij  een klus moet  doen. Andersom kan echt niet.


Passende communicatie

Dit is communicatie die past bij een relatie.

- gelijkwaardige communicatie als de relatie gelijkwaardig is

-ongelijkwaardig als de relatie ongelijkwaardig is. Bij ongelijkwaardige communicatie moet  het ook nog passen bij je  positie. Als iemand  boven jou staat  gelden zijn regels. Als je dat doet  reageer je passend.


Beleven van de relatie

Mensen denken vaak verschillend over een relatie. De een ziet een relatie gelijkwaardig  terwijl een ander er heel anders over denkt. Als Pien aan een oude vrouw vraagt : "weet jij hoe laat de bus komt?" De oude vrouw is beledigd want zij vindt  dat je oudere mensen met u aan moet spreken. Ze is beledigd.


Als je  ziet zeker weet of een relatie gelijkwaardig is kun je  soms merken. Als het  gesprek stroef verloopt  kun je je afvragen of het anders loopt dan je  verwacht had.


Een voorbeeld:

Janine is de persoonlijke begeleidster van Nina een jonge vrouw met  syndroom van Down. Janine heeft een fijn team  waar ieder zijn rol kent. Dan komt er een collega. Hij heeft net  zijn diploma. Als  Janine hem vertelt hoe  hij met  Nina moet omgaat zegt hij:" Jullie zijn wel streng he? je kunt toch ook belonen wat ze goed doet?'' Janine vindt hem  brutaal, net van school en zoveel praatjes

Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag