voor de klas


 Er gaan wel eens leraarondersteuners alleen voor de klas. Zo ken  ik een leraarondersteuner die  elke week  tweeeneehalve dag voor groep 4 staat. Ze is nog bezig met de opleiding en zit in schaal 4. Als ze klaar is met de opleiding gaat ze babbelen voor meer salaris.


Per stichting is het  verschillend of je  hier vergoeding voor krijgt en hoeveel.

Op de ene school wordt er van een leraarondersteuner verwacht dat je voor de klas staat. Een onderwijsasissistente weer niet, die krijgt hier wel een vergoeding voor.. Officieel mag het niet  structureel voor een groep staan mag een leraarondersteuner niet. Af en toe de klas overnemen bij zelfstandig werken of  invallen bij ziekte is wel toegestaan. Je mag ook een aantal lessen overnemen als de leerkracht als achterwacht staat. Hij kan dan administratie doen of toetsen afnemen.Maar door de huidige tekorten gebeurt het wel. Ze hebben liever een onvoldoende geschoold iemand voor de klas dan helemaal niemand. Maar het is niet oke. De PABO is er niet voor niets. Een ander persoon had de PABO wel gedaan maar werkt liever als leraarondersteuner dus doet ze dat . Af en toe valt ze in als er iemand ziek is.


.

Een andere leraarondersteuner moet  bij kortstondig ziekteverzuim de groep opvangen. Zij  krijgt  omdat ze een dag vast voor de groep staan aangevuld tot schaal 10 trede 3. Zij wil zelf een dag voor de groep. Als mdet  haar vaste schaal  daarbovenuit zou komen gaat ze onderhandelen. Krijgt  ze er niks  extra´s voor doet ze het niet meer. Maar een ZZP´er is duurder.

Nog een andere vrouw staat  twee dagen voor een taalklas. Ze krijgt composatieuren in cupella als  zijnde een nieuwe leerkracht. Eind van het schooljaar krijgt ze een gratificatie.

Een andere onderwijsassistent werkt in een groep 3/4 op de unit. De leerkracht is verantwoordelijk voor alle groepen maar hij draait alleen de lessen. Hij zit in  schaal 6 trede 11. Eigenlijk mag hij geen instructie geven. Dat is voor een leraarondersteuner. Het is eigenlijk een grijs gebied.

AOB bestuurder Thijs Roovers vindt  dat leraarondersteuners die  zelfstandig een groep draaien daarnaar betald moeten krijgen. Hij vecht ervoor dat deze mensen schaal 11 krijgen, dus  hoger  dan schaal 10. Dit om te voorkomen dat het een soort verdienmodel wordt voor het bestuur.  Een bestuur krijgt  van het ministerie betaald voor een leraar dus ze verdienen er op.Dit  staat bij de aob op de site. Het is nog een intntie maar staat nog niet in het cao.


Ik wil zelf niet al te veel voor een klas staan als ik er niet  voor betaald wordt. Als er een invaller komt krijgt  die de volle mep


Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag