Nadat ik thuiskwam van de ouderavond heb ik een  cd opgezet. Het  was het album van  Led Zeppelin.  Led Zeppelin II is het tweede album van Led Zeppelin. Het album kwam op 22 oktober 1969 uit in Amerika en op 31 oktober 1969 in Engeland. De opnames waren op verschillende plekken in de Verenigde Staten  en Groot-Brittannië van januari tot augustus 1969. Het was het eerste  album waar geluidstechnicus Eddie Kramer aan mee werkte.De nummers van Led Zeppelin II hebben een bluesstijl  en de gitaarrifs dienen als basis voor het sterke geluid. Het is het hardste album van de band.Ze hebben 23 weken in de album top 100 gestaan waaronder een aantal weken op 1. Ikzelf en velen met  mij vinden dit een van de beste cd´s ooit.



Led Zeppelin II is ontstaan tijdens de Europese en Noord-Amerikaanse concerttours van 1969. Elk nummer werd apart opgenomen, gemixt en geproduceerd in verschillende studio’s in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Het hele album is geschreven tussen de concerten door. Er werd een studio geboekt en een nummer opgenomen. Omdat de opnames snel moesten gebeuren klonken de nummers heel spontaan. Sommige nummers waren het resultaat van improvisaties tijdens de concerten, vooral tijdens het spelen van het nummer Dazed and Confuzed werd veel geëxperimenteerd. De meeste nummers werden live opgenomen in de studio.

Een van de plekken waar het album werd opgenomen stond heette"de Hut", in  Vancouver.De studio had maar een 8-track-installatie  zonder koptelefoons. De Mystic Studio in Hollywood in Los Angeles, waar Chris Huston de techniek verzorgde, had een betere installatie.



 Robert Plant klaagde over het feit dat het schrijven, opnemen en mixen van de nummers op zoveel verschillende plaatsen gebeurde. De nummers  Thank You,   The  Lemon Song en Moby Dick werden gedubt en de nummers  Whole Lotta Love en  Heartbreaker gemixt tijdens de concerttour. JImmy Page zei in een interview, dat hij in 1977 had met Dave Schulps,:¨In andere woorden, sommige nummers kwamen voort uit de repetities die we hadden voor de volgende concerttour om zodoende aan nieuw materiaal te komen.¨

De productie van het album werd volledig aan Jimmy Page toegeschreven. Geluidstechnicus Eddie Kramer zei:´De mix van het nummer Whole Lotta love waar alle geluiden door elkaar lijken te gaan, is het resultaat van het willekeurig aan knoppen draaien op het mengpaneel door Jimmy en mij.¨

Eddie Kramer gaf Jimmy Page complimenten voor het eindresultaat dat bereikt was, ondanks de wisselende omstandigheden waaronder het album werd opgenomen. Hij zei dit:´We bewerkten sommige nummers in de meest bizarre studio’s die je je kunt voorstellen... maar op het eind klonk het al met al geweldig... er had maar één man de leiding en dat was Dhr. Page.

Jimmy Page en Eddie Kramer waren in totaal twee dagen bezig met de bewerking van het album in de A&R studio’s in New York.

Het album weerspiegelt de ontwikkeling van het geluid van Led Zeppelin en van hun live optredens..Robert Plant leverde voor het eerst teksten voor het album. Voor het debuutalbum van de band,, was dit niet mogelijk vanwege een contract dat Plant toen nog had met CBS Records.


De platenhoes was een ontwerp van David Juniper. Hij en Jimmy Page hadden samen gestudeerd aan de Kunstacademie van Sutton in Surrey .David´s Juniper’s ontwerp was gebaseerd op een foto van de zogeheten Jagdstaffel 11 Divisie van de Duitse Luchtmacht uit de Eerste Wereldoorlog, onder commando van de  Rode Baron..David  Juniper plakte de gezichten van de bandleden op de originele foto en voegde nog enkele andere toe. De blonde vrouw op de hoes moet de actrice Glymis  Johnson voorstellen. Dit zou een verwijzing kunnen zijn naar geluidstechnicus Glyn Johns die vond dat eigenlijk hij, en niet Jimmy Page, de producer van Led Zeppelin’s debuutalbum geweest was en zodoende het meeste werk had verricht. Er staat ook een silouhet  op van een Zeppelin tegen een bruine achtergrond wat het album de bijnaam "Brown Bomber" opleverde..


In het begin moesten de mensen wel wennen aan het  album. Ze vonden het  witte bliues en veel te hard. Ze  vonden het ook veel te eenzijdig.



Anderen vonden het een perfecte  wah-wah band  die over de gitaren kwijlden. Ze vonden het ook veel te eenzijdig. Maar na een aantal keer luisteren  moesten ze toch toegenven dat het wel een heel  goed en indrukwekkend album was,


Led Zeppelin II is sindsdien beschouwd als hét standaard heavy-metal album. Volgens journalist Stephen Thomas Erlewine van Allmusic was het album "het voorbeeld voor alle toekomstige heavy-metalbands"] Volgens auteur Robert Santelli was "Led Zeppelin het tijdperk van de bluesrock gepasseerd en al bezig met het ontwikkelen van het nog niet ontdekte hardrock genre"] Door de blues beïnvloede nummers als Whole Lotta love, Heartbreaker The  Lemon  song, Moby Dick en Bring it on home  worden nog steeds beschouwd als voorbeeldnummers voor het heavy-metalgenre, waarin vooral de gitaarriffs een hoofdrol spelen.Deze manier van het arrangeren van nummers was in die tijd niet gebruikelijk binnen het populaire muziekgenre. De gitaarsolo van Jimmy Page in het nummer "Heartbreaker", is voor veel metal-gitaristen, waaronder Eddie van Halen en Steve  Vai , een belangrijke inspiratiebron geweest.


Op 2 juni 2014 werd er een vernieuwde  versie uitgegeven van Led Zeppelin II. De heruitgave verscheen in zes verschillende uitvoeringen: de standaard lp-editie, de standaard cd-editie, een Deluxe twee cd-editie, een Deluxe twee lp-versie, een Super Deluxe twee cd plus twee lp-versie met fotoboek en als digitale download (96k / 24-bit). De Deluxe en Super Deluxe edities bevatten bonus nummers waaronder alternatieve opnames en het nog niet eerder uitgebrachte instrumentale nummer "La La".

Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag