appleknockers flophouse

Ik heb geluisterd naar het album Appleknockers Flophouse. Dit is het vijfde album van Cuby + Blizzards. De titelsong is ook op single uitgekomen en is een van de grootste hits van de band.
De groep heeft met veel wisselingen te maken gehad. De vaste kern bestond uit Harry Muskee en Eelco Gelling. Cuby was de artiestennaam van Harry Muskee.De andere drie leden zaten in Blues Dimension uit Zwolle.


Harry Muskee zong en speelde mondharmonica 
Eelco Gelling  speelde akoestische en elektrische gitaar
Herman Deinum was de bassist
Helmig van der Vegt speelde piano en orgel 
Hans la Faille was de drummer w
Het album Appleknockers Flophouse is opgenomen in 1969 en er staan zelf geschreven nummers en een paar covers van bekende, internationale bluesartiesten op. De band speelt niet alleen bluesmuziek maar ook wat steviger rock, zoals Midnight mover. De gitarist en pianist spelen regelmatig solo's. Eelco Gelling speelt vooral op de elektrische gitaar, maar zo nu en dan speelt hij ook een akoestische solo. Black snake wordt helemaal gespeeld met akoestische gitaar, daarbij speelt Harry Muskee op mondharmonica. Help me is een jazz-achtig nummer, met een bassolo van Herman Deinum.
De plaat is opgenomen in GTB Studio's in Den Haag en geproduceerd door Cuby + Blizzards in samenwerking met Anton Witkamp, die labelmanager was bij Phonogram Records. Geluidstechnicus was Erik Bakker. Op een latere versie, uitgebracht in 2002 door Universal Music, staan vier bonustracks:

Cheeckin’up on my baby 
116A Queensway 
Because of illness 
Wee wee baby 
Een appleknocker is eigenlijk een soort boerenkinkel. Flophouse betekent zoiets als een goedkope overnachtingsplaats. De titel Appleknockers Flophouse is een vrije vertaling voor het boerderijtje in het Drentse dorpje Grolloo waar Harry Muskee woonde en de bandleden regelmatig logeerden

Voor de albumhoes werd een aantal boeren uit het dorpje Wezup uitgenodigd in het lokale huiskamercafé van Willem Perkaan, die zich samen met de bandleden zat zopen, waarna er een stripteasedansees op de stamtafel haar show opvoerde. Toen de volgende dag bleek dat er foto's en een film waren gemaakt van deze show, gaven de boeren geen toestemming voor publicatie. Vandaar dat op de hoes alleen de bandleden te zien zijn.

Het album heeft een week in de Album top 100 gestaan op nummer 20. De single Appeknockers Flophouse met op de B kant Because of illness heeft negen weken in de Nederlandse Top 40 gestaan,op de twaalfde plaats. De plaat staat bijna ieder jaar in de Top 2000, in 2017 op nummer 1142.

Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag