afzadelen

 Als je paard hebt gereden moet je je paard ook weer netjes afzadelen. 

Hoe je  dat  doet  zal ik even uitleggen.

je begint eerst met het hoofdstel.  He schuift de teugels achter zijn  oren en maakt dan achtereenvolgend de keelriem, de neusriem en het  sperriempje los.

Je  pakt de  teugels en het  kopstuk tegelijk vast  en schuift dat  zachtjes over de oren. Het paard laat het  bit vanzelf wel vallen.. Houd wel zijn hoofd vast , anders kan hij weglopen.

He  doet  dan zijn halster aan en bindt hem vast met de paardenknoop.



Nu het  zadel nog.

Je maakt de singel los aan de linkerkant. Op  maneges gooi je de singel over het  zadel maar eigenlijk is het beter om aan allebei de kanten  de singel los te maken.  Bij een dressuurzadel moet  dat sowieso omdat de singel niet over het zadel past. Maar  bij singels die wel over het zadel passen is het ook beter want anders gaan de riempjes kapot. Je pakt nu het zadel van zijn rug en hangt hem op de  zadelbok. Wat ook verstandig is om het  bezwete dekje eraf te halen en dat te drogen te  leggen. Je  doet de hoes over het zadel en daar leg je de bezwete singel op.

Als het paard beenbeschermers draagt  doe je die ook uit en hang je die te drogen. Nu moet je  je bit nog afspoelen onder de kraan. Nu kun  je alles naar de zadelkamer brengen.

Je moet  je paard nog wel even  naverzorgen

Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag