fietstocht in staphorst

 We zijn eens gaan fiwtsen in de buurt van Staphorst. Tijdens deze fietstocht kwamen we  langs Hillies Snackbar. Daar hebben we heerlijk gegeten


Maar er waren meer dingen waar we langs kwamen.

 Op deze boerderij kun je  binnen  koffie, thee of iets anders  drinken. Er is ook ook heerlijk BOERDERIJ-IJS !





We kwamen langs eeb melkveebedrijf. \




Informatiecentrum De Veldschuur biedt informatie en activiteiten op het gebied van natuur, cultuur, historie en archeologie. Het ligt aan de rand van het meer dan 1.000 hectare grote natuurgebied de Olde Maten. Hier kuntje. informatie vinden over het Slagenlandschap, Zwartewaterklooster en haar bewoners.
Verder kun je deel te nemen aan eendenkooi-, vogelring-, en vlinderexcursies die op bepaalde dagen in het jaar georganiseerd worden door Staatsbosbeheer.


 

In 1233 is er voor de eerste maal in de schriftelijke bronnen sprake van het Mariënklooster, een klooster dat werd gesticht voor 20 nonnen. In dat jaar liet de bisschop Willebrand van Utrecht de stichting van het klooster per oorkonde vastleggen. Het klooster kreeg de beschikking over dertien boerderijen met bijbehorende landerijen. Omstreeks 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het klooster afgebroken. De fundamenten van het klooster bevinden zich ten noorden van het kerkhof .


De historie van dit gebied begint eind 11e en begin 12e eeuw als de horsten (hoogten) langs de Reest voor het eerst worden bewoond. Door de uitbreiding van de Zuiderzee zocht men het hoger op. De buurtschap, onder de rook van Zwartsluis gelegen, die we heden ten dage nog kennen als het Zwartewaterklooster, en de omgeving wordt dan bevolkt. Het gebied krijgt een enorme impuls als in 1233 het klooster Mariënberg, ook wel genoemd het Zwartewaterklooster, wordt gesticht als boetedoening voor in de slag bij Ane omgekomen bisschop Otto II van der Lippe (een vroegere voorzaat van Prins Bernhard). Na de reformatie in de 18e eeuw is het klooster opgeheven en gesloopt.









Het landschap rond de Zwartewatersteden Zwartsluis en Hasselt de 'Olde Maten' is een afspiegeling van de menselijke invloeden op de natuurlijke omgeving. Her vind je afwisselende uiterwaardenlandschappen langs de dijken van het Zwartewater, waar zelfs de beschermde en zeldzame Kievitsbloemen in het voorjaar nog bloeien! Het unieke van deze bloem is, dat de natuur aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, om deze plant de kans te geven zich te ontwikkelen. De uiterwaarden langs het Zwartewater zijn als enige plaats in Nederland bekend als Kievitsbloemreservaat. In het voorjaar worden speciale excursies georganiseerd.



Deze fietstocht was gemakkelijk en  was 38 kilometer.




Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag