Humble Pie- As safe as Yesterday Is

 



Vandaag was ik naar een heel ander soort album aan het  luisteren Het album is van Humble Pie en het heet As Safe as yesterday is

Het album piekte op nummer  6 in de Albums Chart.  Terwijl de groep, met Steve Marriott (eerst frontman van Small Faces) en Peter Frampton (eerst frontman van the Herd), al in januari 1969 was gevormd, hadden  Steve Marriott zijn laatste tourverplichtingen aan zijn voormalige band, daarna kwam juridisch getouwtrek met het oude management van Peter Frampton, werden alle albumreleases uitgesteld tot augustus,maar  ondertussen zorgde de band dat hij genoeg materiaal maakte en opnam om ten minste drie albums te vullen.


As Safe as Yesterday Is bevat een mix van zware blues, verpletterende rock, pastorale folk en post-mod popmuziek. Steve Marriott schreef zes nummers voor het album, waarvan één samen met Peter Frampton, die ook twee solo-nummers bijdroeg. De plaat opent met een coverversie van Steppenwolfs 'Desperation' Het nummer "Growing Closer" werd geschreven door ex-Small Faces-toetsenist Ian McLagan, die al vroeg repeteerde met Humble Pie, voordat hij besloot zich te voegen bij Small Faces-bandleden Kenney Jones en Ronnie Lane als de Faces, samen met Rod Stewart en Ron Wood. 

https://youtu.be/zqgslos32mk


Het nummer "Wrist Job"  is een herwerking/voltooiing van een naamloze backing track die Steve Marriott oorspronkelijk schreef voor de Small Faces, werd voorlopig "The Pig's Trotters" genoemd.Het wordt beschouwd als een van de laatste nummers die Steve Marriott opnam met de Small Faces voordat hij ze begin 1969 verliet, en toen het klaar was, wilde hij het misschien  voor het  vierde album van de band. Deze originele versie van het nummer werd pas officieel uitgebracht  in 1995 toen de eerste complete Immediate recordings box set van de Small Faces verscheen.

 In werkelijkheid echter, terwijl Ian McLagan inderdaad bekend staat om minstens één keer met de nieuwe groep te hebben gerepeteerd tijdens het overwegen van zijn post-Small Faces-opties, wordt de kenmerkende keyboardpartij op de Humble Pie-opname uitgevoerd door Ian Marriott zelf. Bovendien werden de embryonale versies van zowel "Bang!" als "What You Will" van dit album in december 1968 in het Frans opgenomen door zanger Johnny Halliday, met de Small Faces en Peter Frampton als backinggroep van Johnny Hallyday.

Hoewel het nu erkend werd als uitsluitend Steve Marriott-composities, werden de Johnny Hallyday-versies van "Bang!" en "What You Will" opgenomen vóór het uiteenvallen van de Small Faces in januari 1969 en dus werd de muziek daar toegekend aan Steve Marriott en Ronnie Lane.

Mike Saunders die later de zanger van Angry Samoans werd, is erg belangrijk voor het begin van de heavy metal.  Heavy metal is een  subgenre van de hardrock en wordt al gebruikt op As Safe as Yesterday Is. Niet iedereen is even  gecharmeerd want in de  Rollling Stone stond:: "Hier was Humble Pie een luidruchtige, onmelodische, heavy metal, shit-rock band, met de luide en luidruchtige delen buiten twijfel.

Hier zijn enkele recensies uit bekende bladen:

 New Musical Express noemde het "een goede LP en een die met elke luisterbeurt in schatting zal groeien", hoewel "een gelijkheid op bepaalde nummers" werd waargenomen.Een recensie in Melody Maker zei: "Kritisch gezien biedt Humble Pie niets bijzonders nieuws. Het zou leuk zijn om meer van hun instrumentale en vocale vaardigheden te horen terwijl het wordt ondergedompeld in de productie, maar als team werken ze goed samen en als ze een eerlijke kans en gehoor krijgen, zal de groep zich ontwikkelen tot een belangrijke muzikale entiteit. Een retrospectieve recensie door heavy metal historicus Martin Popoff gaf het album een 8 uit 10 en merkte op dat "een Stonesy rock 'n' roll directheid de procedure in zijn greep houdt, een aantal van deze nummers klinken heel erg als de blauwdruk voor The Black Crowes, vooral Desperation en het titelnummer, zowel loom als luid, zelfverzekerd op de weg die voor ons ligt.

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag