eigen paard

 Van iedere ruiter  is het d e droom om een eigen paard te hebben. Dat is  heel leuk maar ook heel duur.

Allereerst moet je  erover nadenken wat je met een paard gaat  doen. Wil je hem verzorgen of wil je er de sport me in. 


Al rijd je 10  jaar de sterren van de hemel op de manege, neem altijd iemand mee die er verstand van heeft. Je zult niet de eerste zijn die een paard of pony koopt die je eigenlijk helemaal niet aan kunt. Er kunnen dan echt hele vervelende ongelukken gebeuren want een paard waar je  de baas niet over kan levensgevaarlijk zijn.


Je moet je paard altijd laten keuren door een veearts. Hij kijkt of het paard geen verborgen gebreken of ziektes heeft. Ook maakt hij foto's van het  paard zodat je bewijzen hebt.

Als alles goed is moet je ook plaats hebben voor een paard. je kunt als je plaats hebt het paard bij huis zetten. De mensen die ik ken hebben dat. Maar je kunt ook je paard bij een pensionstal op op de manege zetten. Dat heeft grote voordelen  want  daar is veel geregeld. Als   je hem thuis zet is een ruime stal en een bak wel het eerste vereiste. Dan heeft het paard voer nodig. Zeker krachtvoer maar ook hooi. Als je paard  thuis zet moet je dat zelf kopen. Voer kun je  bij een dierenhandel kopen. Hooi en stro kun je bijvoorbeeld bij een boer kopen.


Dan heb je een zadel, hoofdstel en dekjes nodig. Dan heb je beenbeschermers, dekens voor de winter , regen en een zweetdeken nodig.

Je moet een dierenarts hebben om naartoe te gaan alsa het paard ziek is en om d e 6 a 10 weken meot het paard naar de hoefsmid.  Ongeveer 4 keer per jaar moet het paard een wormenkuur hebben.

Dan hen je spullen voor jezelf nodig, je  hebt rijkleding bijkopen. je hebt een trailer en een zware auto nodig. ga je niet vaak op wedstrijd kun je die huren.

En je hebt heel veel tijd nodig. want het paard moet  gereden worden, gepoetst en gevoerd. Verder moet de stal gemest worden en de hoefsmid ,wormenkuur en dierenarts komen daar ook nog bij kijken.

Je paard heeft heel veel aandacht en liefde nodig altijd en onvoorwaardelijk.

Maar je krijgt er een vriend voor het leven voor terug!


Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag