Blind Faith

Ik heb  vandaag geluisterd naar Blind Faith. Dit was een  Britse  supergroep ,met  Steve Winwood op de toetsen, Rick Grech op de  basgitaar, Ginger Baker op de drum en Eric  Clapton op de  gitaar en backings. De band bestond  in 1969-1969.


Na het stoppen van Cream  vormden Eric Clapton en Ginger Baker een band met als doel een meer op folkrock georiënteerd geluid te laten horen, zoals The  Band op het album Music  from big pink. De nieuwe band werd aangevuld met Steve Winwood en Rick Grech.

Ze  gingen eerst een optreden  doen in het  Hyde Park. Toen gingen ze  samen de studio in


Na één lp en één Amerikaanse tournee viel ook Blind Faith uit elkaar. De reden hiervoor was dat de band voortdurend vergeleken werd met Cream waarin Ginger Baker en  Eric Clapton hadden gespeeld. Dit leverde ergernis op, omdat Blind Faith een andere muziekstijl speelde die veel meer leek op die van Traffic. Tijdens het  tournee speelde Blind Faith vooral songs van Cream om het publiek tevreden te houden. Bovendien maakte Ginger Baker voortdurend ruzie met Steve  Winwood, dit  was een extra reden voor Eric Clapton om met deze band te stoppen: hij had in Cream hetzelfde meegemaakt met Ginger Baker.

Na  deze band  ging Eric clapton solo en hij had onder andere een  band:  Dereck and the  Domino's. Steve  Winwood  ging verder met Traffic en nam Rick Grech mee. En Ginger Baker  richtte de Ginger Bakers Airforce op.


Blind Faith speelde een combinatie van rock en blues, zoals Cream voorheen ook speelde, maar dan gemengd met wat lichtere muziek, en folk invloeden. De openingstrack Had to cry today heeft een stevige gitaarsound en een langzamer middenstuk. Het nummer duurt bijna negen minuten.Can''t find my  way home is een melancholisch akoestisch folky nummer dat o.a. gecoverd is door Yvonne Elliman,Joe Cocker,Elkie Brooks en Alison Kraus. Het rockende Wells allright is geschreven door Buddy Hollie en zijn band The Crickets, en is later een hit geworden van Santana De rock ballade  Presence from the Lord begint als een rustig melodieus nummer, maar halverwege volgt een gitaarsolo met wah-wah effecten, waarna de gitaar gedurende de rest van het nummer nadrukkelijk aanwezig blijft. Dit nummer is gecoverd door Meat Love. Sea of  Joy is een mix van rock, folk en country met een gevoelige solo van de viool. Het slotnummer Do what you like duurt ruim een kwartier en bestaat grotendeels uit solo’s van de afzonderlijke bandleden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag