de bijzondere provincies van Nederland

 Nederland heeft ook nog provincies in de  Cariben. De kinderen wisten dat eigenlijk wel maar ze wisten er  erg  weinig van. Dus gingen we eens op onderzoek uit. Ze gingen naar de bibliotheek en ze speurden af. De informatie bewaarden ze in een mapje op de computer.




We lazen dat  die provincies helemaal niet in Nederland lagen maar in  de Caribische Zee, tussen Noord en  Zuid Amerika in.

De eilanden zijn  in de 17e eeuw door Nederland veroverd. De eilanden werden eerst gebruikt voor de slavenhandel. Er waren plantages waar de slaven moesten werken maar  de eilanden waren ook handelsposten en een militaire basis.Later werden ze voor de olie industrie en toerisme gebruikt.



Na de  oorlog kregen de eilanden een regionaal bestuur en kiesrecht net als een gemeente.

Maar in 1986 wordt  Aruba het eerste eiland dat onafhankelijk wordt. In 2010 worden St Maarten en Curaçao ook onafhankelijk. Ze blijven wel onder het Nederlands koninkrijk.

De rest hoort nog bij Nederland. OP Bonaire spreken ze Papiamento en op  Saba en St Eustachius  spreken ze engels. hun geldeenheid is de dollar.

Lucia  ging een werkstuk over de bijzondere provincies maken en Irene hield er een spreekbeurt over. Ze waren zo klaar en kregen bieden een goed cijfer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag