je paard wassen

   Soms kan het  zijn  dat je paard vies is omdat het  heeft bijvoorbeeld liggen rollen. Je  moet  je  paard niet  te vaak wassen want dat is slecht voor zijn huid

Mijn oppaskinderen hebben ook pony´s en saffier en Fury zijn wit en grijs.  Je moet  een paard niet  te vaak wassen want dat is slecht voor zijn huid. Maar Fury en Saffier waren zo smerig dat  we hen toch maar gingen wassen.


dit  hebben we klaargezet:

-water

-Paardenshampoo of  babyshampoo

-Betadine

-Groene zeep

-Spons voor het lijf

-Spons voor het  hoofd

-Emmer

-Deken

-Zweetmes

-Handdoek

-Glansspray

-Babyolie

-Hoefolie

Afwasborstel


We deden het natuurlijk pony voor pony.

Zo ga je te werk:

Eerst  sop je  het paard helemaal nat. Vooral zijn romp. Je moet  het  water  niet  helemaal ijskoud  maken.      

Dan maken we een shampoo van paardenzeep water en een beetje Betadine. Betadine  zorgt ervoor dat het paard gaat glanzen.Daar sop je  het paard helemaal mee in. Bij de manen en de staart neen je zeep in je handen en zeep  je daar de manen mee in. De staart stop je in de emmer want er zit al sop in.

De hoeven maken we schoon met  groene zeep  daar  worden ze  echt heel schoon van.

Als het paard helemaal ingezeept is wordt het  tijd om het  paard af te spoelen . Dit moet  heel goed gebeuren want er mag geen zeep achterblijven.

Als het paard helemaal is afgespoeld moeten we hem droogtrekken met  de trekker en daarna  heel goed afdrogen met een handdoek.  Vooral de benen moeten afgedroogd worden  want als je dat niet  doet  krijgt hij mok. En mok is een hele vervelende aandoening bij een paard. 

Als het klaar is  krijgt het paard een deken op bijvoorbeeld een zweetdeken.  Als je dat niet  doet   vat hij kou.

Dan  is het  hoofd nog aan de beurt. Die spons je af met  water zonder zeep. Zijn  neus, ogen en neusgaten moet je goed schoonmaken.Zijn oren mogen niet  want daar mag geen water in komen.Hierna droog je zijn hoofd weer af met een handdoek.

Het laatste  maak je zijn  neus schoon met  baby-olie. Zijn  hoeven vet je in met  hoefolie en  in zijn staart  doe je antiklitspray. Dan  mag het paard in de stal netjes opdrogen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag