Posts

Posts uit december, 2022 tonen

maracas en vruchtenbowl

Afbeelding
Op een zomerse dag ben ik met de kinderen muziekinstrumenten gaan maken. Ik koos voor een maracas. De kinderen kregen van mij eerst een verrassingsei.Die plastic eieren mochten ze vullen  met rijst, macaroni of bonen. Het ei mochten ze kleuren met watervaste stiften. Met  plastic lepels en vrolijk wahsi tape maakten ze het ei vast. Ze konden meteen muziek gaan maken met de macacas.. In de middag gingen we koken. We gingen bowl maken. Ik liet de kinderen bananen in plakjes snijden,ananas en perzik uit blik en de mandarijntjes en kersen kwamen ook uit een blik. Dat gooiden we met het sap bij elkaar en klaar was de bowl. 

bredaille

Afbeelding
In Tilburg kun je een medaille verdienen als je 3 wedstrijden in Tilburg en omgeving loopt. In Breda hebben ze dat ook. Dat heet de Bredaille. Ook hier moet je aan drie wedstrijden meegedaan hebben. Mijn favoriete wegwedstrijd staat er ook in.  Die blijft voor mij speciaal .ik ging hem stiekem doen zonder tegen iemand iets te zeggen. In wist niet dat ik het kon. Maar na een rondje liep ik heb probleemloos uit. Het was een emotioneel moment toen ik over de finish kwam.Als het even kan wil ik deze wedstrijd niet missen. Hoe werkt dit? Op www.bredaille.nl meld je jezelf aan om mee te lopen voor De Bredaille en vink je drie wedstrijden aan die je dit jaar wil lopen. Er wordt gecontroleerd of je het echt gedaan hebt. als dat zo is mag je in november naar de Bredaille ceremonie om je prijs op te halen. De wedstrijden  zijn:de Dorpsloop Teteringen, De Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop. 

zomeravondloop 2

Afbeelding
Zoals de vorige keer dat ik de zomeravondloop deed vertrok ik over de Endebleken, maar nu liep ik helemaal door tot het voormalig boswachtershuis, nu heet dat Beum. Hier sloeg ikrechtsaf de Bokkeweidreef in. Daarna ging ik rechtsaf over het rode fietspad wat erg lekker liep en ging ik via de Suraeweg dwars door het bos naar de Vijf Eikenweg. Langs de Vijf Eikenweg liep ik over het fietspad langs de manege waar ik een paar jaar fantastisch heb paardgereden. Toen ging ik het weggetje weer in naar Spiridon. Dit is mijn lievelingsliedje van de zomeravondloop van Rijen.

het evaluatieplan

Afbeelding
Bas loopt stage op een basisschool als pedagogisch medewerker. Hij heeft met een andere stagiaire en een paar leerkrachten een project opgezet voor Nepal. Ze hebben met het project veel geld opgehaald en iedereen was enthousiast. Deze middag gaat Bas evalueren. Hij heeft koffie en thee gezet en een ruimte geregeld. Als de leerkrachten binnen zijn zegt er een.: Het was leuk, we hebben veel geld opgehaald en we hoeven er geen tijd meer aan te spenderen. Bas twijfelt: moet hij zeggen dat er dingen gezegd moeten worden of moet hij het maar zo laten. Evalueren is altijd belangrijk. Zeker als je het met een plan doet. Dit zijn de stappen. 1 wanneer ga je evalueren? Bas deed dat na het project. 2wat ga je evalueren? Bas evalueert het proces en het resultaat( 800 euro) 3 hoe ga je evalueren? Bas doet het in vergadervorm met de mensen die in het project zaten. Hij ging vragen stellen wie wat heeft gedaan en of er nog dingen waren waar mensen tegenaan liepen. 4 De uitvoer

resultaten van de evaluatie

Afbeelding
Evalueren kan drie conclusies hebben. Doel gehaald, doel gedeeltelijk gehaald of helemaal niet gehaald. Als het doel gehaald is kun je je plan bewaren, het was geslaagd. Als het doel gedeeltelijk gehaald is kun je bijvoorbeeld meer mensen inzetten of een kleine aanpassing doen. Dan is het alsnog geslaagd Als het plan helemaal niet werkt moet het terug naar de tekentafel of in de prullenbak.

Top 2000 luisteren

Afbeelding
Tussen kerst en oud en nieuw is ons muzikale hoogtepunt: de top 2000.  We beginnen met de stemlijsten in te vullen.Aan het eind van de stemweek weten we meteen de top 10. En je kunt kijken of je nummers in de stemlijst staan. Dan komt het mopperen over de slechte nummers die in de top 2000 staan en we zweren dat we niet gaan luisteren. Maar als het middernacht is op 25 december en Bart Arends opent de top 2000 zijn we meteen besmet met de top 2000 koords en luisteren we zoveel mogelijk. Hoe dichter bij oudjaar hoe mooier de nummers worden .

ijsjes maken en oberestafette

Afbeelding
Ik de zomervakantie was het soms erg warm. De kinderen hadden zin om iets verfrissends te doen. We gingen vruchtenijs maken. We hadden daar een bakje aardbeien,een mango en twee bananen nodig. Ik liet de kinderen het fruit schoonmaken en snijden en toen deden we het in de blender.  De kinderen schepten er 4 lepels yoghurt Griekse stijl in en roerden alles door elkaar. Toen schepten ze alles in de ijsvormpjes en schoven het in de diepvries.  Na het middageten gingen we oberestafette doen. Dat spel gaat zo: Twee teams krijgt een dienblad. Op dat dienblad staan glazen met water . De kinderen moeten de dienbladen en naar de overkant brengen. Wat er nog in de glazen zit gooiden ze in de emmer. Wie de volste emmer had won het spel. Na het spel was de beloning dat de kinderen de ijsjes op mochten eten 

zij-instromers

Afbeelding
 je  bent een ' zij -instromer in het beroep' als je vanuit een ander beroep leraar wilt worden. Of als je al bevoegd leraar bent, maar les wilt geven in een ander vak of in een andere onderwijssector. Bijvoorbeeld een overstap van het voortgezet onderwijs naar het primair onderwijs. Je  moet  tijdens de opleiding een portfolio invullen  voor geschikheidsonderzoekonderzoek. In dat  onderzoek moet je bewijzen dat  je: in staat  bent  om voor de klas te staan Dat je je  bevoegdheid in twee jaar kunt halen De resultaten van  het  onderzoek  bepalen welke scholing en begeleiding  je nodig hebt om je  doel te bereiken. Je  moet  een portfolio maken. Daarin zet  je  al je  werkervaringen, opleidingen en nevenactiviteiten in In een assesment  word je in de praktijk geobserveerd. hierna volgt  een criteriumgericht interview. Vaak moet  je  dan voor een klas die je niet  kent.

AD DEP

Afbeelding
 er  bestaat een opleiding pedagogisch educatief  professional maar er is ook een opleiding tot didactisch educatief professional Bij  die opleiding ga je meer richting lesgeven. Je bent  dan bijvoorbeeld leraar ondersteuner en je kunt je instructeursdiploma  halen. Je  kunt   vanaf die opleiding ook als  een kracht  met een specialiteit op een kinderdagverblijf werken. Of je bent leraar ondersteuner. De opleiding  is in Zwolle. je  hebt  iedere woensdag  4 uur theorie, 2 uur  om een praktijkgericht vraagstukken op te lossen , 2  uur  dat je een keuzevak hebt  waardoor je werkt aan je eigen ontwikkeling   en een uurtje  taal of rekenen. De opleiding duurt  2 jaar.

honing slingeren

Afbeelding
Carla en ik houden van honing en we wilden weleens weten hoe die geoogst werd. Daarom gingen we naar een imker. Dit hadden ze nodig: Blaasbalgberoker met tabak Beschermende kleding: handschoenen en een pak, imkerhoed met sluier Kastbeitel met raampjeslichter om de kast te openen en ramen te lichten, want bijen kitten alles aan elkaar vast Ganzenveer om bijen van de raat af te vegen Ontzegelbak Ontzegelvork Schone, afgesloten ruimte met slinger Emmer Soeplepel Boormachine met speciale mixer Potjes Zo gingen ze te werk: Om honing te slingeren heb je een bijenvolk nodig. We waren bij een imker en die heeft er altijd een.  We moesten beschermende kleding aan. Eerst haalden ze de ramen uit de kasten met  een beroker en een beitel. Toen schraapten ze de bijen van de ramen. Het  ontzegelen en  slingeren gebeurde in een afgesloten ruimte.. De raat werd ontzegeld met een ontzegelbak en een ontzegelvork. De ramen werden in de slinger gezet en hij liet hem slingeren totdat de honing op de bodem l