waarnemen signaleren en interpreteren

Waarnemen is opnemen van prikkels die naar je hersenen gaan. Je slaat die informatie op. Met de meeste informatie doe je niks.   Maar je moet je wel bewust zijn van wat je waarneemt want soms is het belangrijk wat je ziet.

Signaleren is het opmerken van bijzonderheden. Zoals bij. Maartje.
Zij werkt op een bso . Op een dag kwam Jasmijn, een vrolijk en zeer aanwezig meisje op de bso. Ze kwam vandaag heel stil binnen en gjng rustig aan een tafeltje zitten puzzelen.Maartje vond dat opvallend dus ging ze bij Maartje zitten om een praatje met haar te maken.
Interpreteren isaan informatie een betekenis geven. Zo het verhaal van Sofie. Zij werkt in de gehandicaptenzorg. Zij merkte dat haar cliënt Joke tijdens het wassen kortademig was. Joke vertelde haar dat ze het de hele nacht benauwd had. Sofie ging ermee naar haar collegas. 
Samen besloten ze de huisasrts te bellen voor onderzoek.
Axties naar aanleiding van een signalering betekent een aanpassing in de begeleiding.  Ziet iets, gaat op onderzoek uit overlegt.Dan kun je kijlen welke stappen je onderneemt. Dat kan een extra observatie zijn of een gesprek met de cliënt. Soms is het nodig om je begeleidingsplan aan te passen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag