salarisverschil

Angelique Engelmann, onderwijsassistent in het voortgezet onderwijs, joeg de discussie in het voorjaar van 2021 aan op Facebook. Ze zette het salaris van een onderwijsassistent naast dat van een conciƫrge op een gemeentehuis. Het startsalaris voor een onderwijsassistent is bruto 1753 euro per maand. Dit is schaal 4. Dat is maar een paar tientjes meer dan het minimumloon in Nederland. Een facilitair medewerker bij een gemeente verdient grofweg 150 euro per maand meer.
Vaker nog vergelijken onderwijsassistenten hun loonstrook met die van pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Beiden hebben ongeveer dezelfde opleiding: mbo pedagogisch werk niveau 4. Ga je op een school werken start je met zo’n 1750 euro per maand voor een fulltime werkweek. In tien jaar tijd loopt dat bedrag maximaal op naar bijna 2500 euro. Ga je in de kinderopvang werken dan is het start-maandsalaris ongeveer 2150 euro en groei je in twaalf jaar tijd door naar meer dan 2900 euro. Dat scheelt meer dan 400 euro per maand.
Het verschol is wel dat het onderwijs  betere  arbeidsvoorwaarden heeft. Ze hebben daar  een dertiende maand, meer vakantiedagen en een hogere pensioenbijdrage door je werkgever. Daartegenover staat dan weer dat fulltime werken in de kinderopvang 36 uur per week is en in het onderwijs 40 uur.

Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag