Blauwevingertocht

 



Op de eerste zondag van november kun je mee doen de Blauwvingerwandeltocht van de Zwolse Wandelverenigingen.  Je kunt de auto het beste in de wijk Kamperpoort zetten. Je  kunt altijd  gratis parkeren achter het voormalige kantoor van het accountantskantoor van Flynth. Dan is het nog een klein stukje lopen naar het Wandelhonk. Daar moet je je inschrijven. Je kint  kiezen voor 15 en 25 kilometer maar 15 is een betere afstand voor ons.

Potgieter
Je kint  daar   een kop koffie drinken. Als je  dankeer linksaf gaat en loop je langs de oude panden aan de Veemarkt. Daar waren vroeger de IJsselhallen waar iedere week een veemarkt was.  Aan deze straat stonden enkele hotels, waarvan er één – van de joodse familie Wijnberg – inmiddels is gesloopt. Dan  ga je langs de Jumbo en de Emmastraat en dan kom  je uit bij de Willemskade die steek je over om naar het park Eekhout  te gaan. In dit kleine park aan de rand van het centrum kom je enkele markante kunstwerken tegen, waaronder een beeldje van een klein paard en het Indiëmonument. Daarna steek je de Burgemeester van Royensingel en de Singelgracht over en loop je door het park langs de Potgietersingel. Hier ga je langs  de buste van Everhardus Johannes Potgieter , oprichter van het literaire tijdschrift De Gids


Herinnering aan de oorlog
Bij de Sassenpoort kun je in de Sassenstraat gaan kijken naar het pand waar tot de Tweede Wereldoorlog de Hollandsche Vleeschhouwerij van de joodse familie Keizer was gevestigd. De naam van deze voormalige slagerij is nog vaag in de gevel te zien. Deze familie is in de oorlog ondergedoken en heeft de oorlog op die manier overleefd. Daarna kun je verder over de Wilhelminasingel en het Te Pelkwijkpark, waar het oorlogsmonument van Zwolle staat. Langs de voormalige stadsmuren kom je uit op de Thorbeckegracht en maak je een rondje rond het driesterren-restaurant De Librije, dat is gevestigd in het voormalige Arsenaal van Zwolle. Daarna maak je een rondgang door de binnentuin van Onder de Bogen, een modern hofje uit de jaren zeventig met opvallend veel openbaar groen.



HFC Storica
Via de Grote Markt en de Ossenmarkt met daaraan  de Grote of St. Michaelskerk en de Peperbuskerk loop je via de Rode Torenbrug het centrum uit. Voor deze  vijf kilometer ben je al anderhalf uur onderweg.Vanaf dit punt kun je beter doorlopen. Je komt nu uit op een onverhard pad langs de snelweg, dat blijf je bleven volgen tot de Rijnlaan. Aan de andere kant van de A28 volg je een schelpenpad langs De Dobbe, één van de waterplassen in de wijk AA-landen.  Daarna volg je een groenstrook noordwaarts, tot je uitkomt bij de voetbalkantine van HFC Storica, de vaste rustplaats van de Blauwvingerwandeltocht.



Over de dijk
Nadat je evenhebt gezeten met koffie en een broodje kom je bij een bekender deel van de buitenwijken van Zwolle. Je maakteen slinger rond de Middelweg en volgt daarna een onverhard pad aan de buitenrand van de stad. Daarna kom je uit op de Holtenbroeksedijk. Daar kijk je uit op het Zwarte Water en loop je terug naar het centrum van Zwolle. Vanuit daar loop je via de Holtenbroekerbrug en de Katerdijk terug naar de wijk Kamperpoort.  Het is een verrassende tocht die deze keer vooral door de stad loopt en niet over het industrieterrein en naar het Westerveldsebos. Door deze route zie je vveel verrassende plekjes van Zwolle

Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag