gevangenismuseum

 Je kunt  het  gevangenismuseum in Merksplas bezoeken. Je wordt ontvangen in de kapel. Dan kun je koffie met een  een klosjaars kramieksken drinken, en daarna naar waargebeurde verhalen van een cipier luisteren, die een groot deel van zijn leven heeft gewerkt onder de gedetineerden. Je kunt een dagarrangement nemen,dan ga je ´s morgens naar de gevangenis. Daar krijg je een schat aan informatie. Je kunt ook een film kijken over het leven in de gevangenis.



Dit weet ik nu over de gevangenis in Merksplas.

De gevangenis van Merksplas was vroeger een landbouwkolonie maar werd later een halfopen inrichting voor gedetineerden.



De gevangenis werd in 1825 gebouwd om zwervers op te vangen maar na de  2e wereldoorlog werd  het een halfopen inrichting. Sinds 2009 werd het een gesloten inrichting voor gedetineerden.

in deze gevangennis worden de gedetineerden weer klaargestoomd voor de maatschappij. De gedetineerden nemen deel aan werk-, opleidings- en ontspanningsactiviteiten.



De inrichting geeft ook speciale zorg aan psychiatrische patienten en mensen met een verstandelijke beperking.

Er zitten ongeveer 400 gedetineerden in deze gevangenis. 100 ervan zijn mensen met  speciale zorg.

De gedetineerden werken in de smederij van de instelling of ze werken voor andere bedrijven in de metaalconstructie, recycling van papier, inpakwerk en stukwerk. Ook zitten er een paar mensen in de huishoudelijke dienst. Zij doen de was en houden de inrichting schoon. Ook werken er mensen in de tuin, de technische dienst of de keuken.



Als je een dagarrangement wil kun je  ´s morgens kun je naar het museum, dan ergens gaan lunchen en in de middag een wandeling maken bijvoorbeeld het Vagebondjespad.

Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag