praktijkschool eindhoven

 Ik  ken ook een onderwijsassistente die op de praktijkschool werkt. 

Wat is een praktijkschool?

Het is een school waar de kinderen leren door te doen. Ze leren op school een beroep.


In de basisjaren hebben de kinderen 50% theorie en 50% praktijk.Ze krijgen  onder andere Nederlands,rekenen, sociale vaardigheden. Praktijkvakken dien ze al krijgen zijn algemene techniek, crea, koken, huishoudkunde,zelfzorg en informatica.

In de tweede komt daar facilitaire dienstverlening bij. De kinderen moeten een dag per week kopieren, koffie rondbrengen, eten in de kantine verzorgen en de school schoon houden

 Ik de drie laatste jaren is dat  80% praktijk en 20% theorie.

Vanaf de derde klas gaat het meer naar  de beroepen toe. De richtingen waaruit ze kunnen kiezen is  groen, techniek, handel en economie en  dienstverlening en zorg.


De onderwijsassistente ondersteunt in de praktijklessen in deze sector. Ze begeleidt met  de praktijkopdrachten die de kinderen in de school in het praktijklokaal krijgen.  

De kinderen gaan eerst leren in  het praktijklokaal, dan gaan ze  naar het arbeidstrainingscentrum naast de school en tot slot gaan ze stage lopen. De eerste  stage is voor een goede werkhouding.  Dan gaan ze  naar een stage om werkervaring op te doen. Die stage  is op het niveau en in de richting van het kind.

Naast  hun diploma kunnen ze ook typles, kassatraining, maar ook theorie voor de brommer of de auto of VCA

De kinderen krijgen les op hun eigen niveau. Ze leren zich eerst redden op school, dan in de  samenleving en op de arbeidsmarkt.

Sommige kinderen stromen uit naar  dagbesteding, beschut werk, maar ze kunnen ook in de keuken, groenvoorziening, detailhandel, logistiek, de zorg of de groothuishouding terecht komen.

Er zijn ook kinderen die uitstromen naar het  mbo. Sommige kinderen volgen ook lessen op het  vmbo.



Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag