The Byrds

ik heb vandaag geluisterd naar een album van The Byrds: Dr Byrds &Mr Hyde
Dit is het zevende studioalbum van de Amerikaanse band The Byrds. De band speelt op dit album een mengeling van countryrock en psychedelische rock.

Door de combinatie van deze twee muziekstijlen is eigenlijk sprake van een gespleten persoonlijkheid, zoals ook voorkomt in het boek Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde van de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson. Hier is jet album naar vernoemd

Het album begint met This wheel ’s on fire, dat is geschreven door Bob Dylan en  Rick Danko can Thr Band.Het staat ook op het eerste album van The Band het heet  Music from Big Pink. De rest is geschreven door leden van The Byrds.

Bad night at the whiskey en This wheels on fire zijn psychedelische nummers en Nashville nights, Old Blue en Drug store truck driving men zijn countrysongs. Het album eindigt met een medley, die bestaat uit drie delen: het bekende Bob Dylan-nummer My Back Pages, dat ook een succesvolle single was van the Byrds, het instrumentale bluesrocknummer B.J.Blues geschreven door de bandleden en een jamversie van Baby what do you want from me, dat oorspronkelijk is geschreven door Jimmy Reed

Drug store truck driving men gaat over DJ Ralph Emery, die nogal vijandig op the Byrds reageerde toen ze verschenen in zijn radioprogramma. Het lied werd op het Woodstock Festival gezongen door Joan Baez die het opdroeg aan Ronald Reagan.(gouverneur van calafornie en president van de Verenigde Staten.

Dit album werd opgenomen door een geheel nieuwe bezetting van The Byrds. Om te voorkomen dat de luisteraars in verwarring kwamen door allemaal nieuwe zangstemmen, werden alle nummers op dit album gezongen door Roger McGuinn.


Wie waren the Byrds?

The Byrds was een popgroep uit de jaren 60 en 70.

 In de lente van 1964 speelde Roger Mc Guinn in folk café de Troubadour in Los Angles nummers van The Beatles en Gene Clarck was ook in dat café. Hij vroeg hem om samen op te gaan treden. Samen met David Crosby begonnen ze nog hetzelfde jaar een groep die aanvankelijk The Jet Set heette, met David Crosby op de bas,  Roger McGuinn op 12-snarige gitaar en Gene Clark op rhythm gitaar. Na enkele demo's en een geflopte single onder de naam The Beefeaters besloten ze een bassist en een drummer erbij te gaan zoeken.  Producer Jim Dickingson tipte  Chris Hillmam voor de groep en David Crosby vond de drummer Michael Clarke; Deze drummer speelde conga's omdat hij nog geen eigen drumstel had.Laat in 1964 vond de groep haar definitieve naam: geïnspireerd door de Beatles werd er ook gekozenen voor een diersoort met in de spelling een afwijkende klinker.

Folkrock

The Byrds wilden, vanwege de Britse invasie, een Amerikaanse tegenhanger vormen van The Beatles en The Rolling Stones. De muziek onderscheidt zich door verschillende stromingen die samengebracht worden, vooral folken rock wat later folkrock werd genoemd . Veel van de nummers die de band uitbracht waren dan ook oorspronkelijk van folkartiesten als Pete Seeger en vooral Bob Dylan. De sound van The Byrds is voornamelijk geïnspireerd door de verfijnde samenzang en de typische 12-snarige gitaarsound van de Britse groep The Searches.

Psychidilica en countryrock

Vanaf 1966 ging de groep zijn eigen weg en begon de originele bezetting uiteen te vallen. Kort voor het uitkomen van de psychidelische single eight miles high vertrok Gene Clark wegens vliegangst, die hem volgens Roger McGuinn ongeschikt maakte als Byrd (niet alleen vanwege de naam van de groep, maar vooral omdat hij niet meekon met tournees). Chris Hillman werd vervangen als derde zanger.

Halverwege het jaar 1967 veranderde Jim McGuinn zijn voornaam van het aardse' Jim naar het spirituele 'Roger' en speelde de band op het Mintery Pop Festival. David Crosby sprak er zich uit tegen het politieke klimaat in Amerika en trad ook op met Buffalo Springfield als invaller voor ex-lid Neil Young. Dit en een poging om de band naar zijn hand te zetten, was de reden om David Crosby drie maanden later uit de Byrds te zetten. Anderhalf jaar later begon hij met Stephan Steels,Graham Nash en Neil Young de supergroep Crosby, Steels,Nash and Young op te richten. Ondertussen was ook Michael Clarke weggegaan en vonden de opnamen van The Notorious  Byrds plaats.


Roger McGuinn en Chris Hilmann gingen verder met vervangers onder wie Gram Parsons die begin 1968 bij de groep kwam en country-invloeden met zich meebracht. Dit resulteerde in het album Sweetheart of Symphony dat eerst matig werd ontvangen. Nashville, het middelpunt van de countrymuziek in de Amerika, was geschokt dat een popgroep in staat was om een zo'n album uit te brengen. Pas in de jaren daarna werd duidelijk dat de groep hiermee  de grondlegger is geweest van het country-rock genre.

Gram Parsons vertrok  binnen de kortste keren; hij wilde niet  door Zuid Afrika  toeren vanwege de apartheid daar. Gram Parsons stapte over naar The Flying Burrito Brothers wat gevolgd werd door Chris Hillman. David McGuinn bleef tot 1973 bij de Byrds, maar de band was niet meer wat het geweest.


Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag