Waarom is Nederland zo rijk?

Toen ik in de 4e klas van  lagere school zat wat nu groep 6 van de basisschool is, vroeg ik me af  waarom  Nederland zo rijk was en  de mensen in Afrika zo arm. Ik ben het uit gaan zoeken. Uren bracht ik  door in de bibliotheek, keek actualiteitenprogramma's en stelde veel vragen

Nederland is een klein land

De politiek incorrecte manier om dat te zeggen: we hebben de rest van de wereld ooit leeggeroofd. De politiek correcte manier: onze huidige VOC-mentaliteit. Dat betekent dat we een goede neus hebben voor de internationale handel. En we liggen op een mooie plaats in de wereld. We hebben  de havens van Rotterdam, de belangrijkste ter wereld en we hebben Schiphol, een erg belangrijke luchthaven. We zijn  geen oliestaatje mar we hebben wel de grote gasbel bij Slochteren. En we hebben hele vruchtbare grond. Hierdoor laten we dus wel grote Europese economieën als Duitsland , Groot-Brittannië  en Frankrijk  achter ons. Het valt sowieso op dat kleine landen relatief rijk zijn. Het allerrijkste zijn ze in het oliestaatje Qatar. Het bbp per hoofd ligt daar op ruim 109.000 euro. Kleine landjes zijn zo rijk omdat er weinig mensen wonen. Het  geld wat bijvoorbeeld een haven of banken oplevert hoeft door maar weinig mensen gedeeld te worden. In Luxemburg wonen weinig mensen, maar mede door hun gunstige belastingstelsel zijn er relatief veel bedrijven gevestigd. 

  

Wie geen olie heeft, moet slim zijn

De meeste landen zijn afhankelijk van hun hulpbronnen, zoals olie. Maar landen die dat niet hebben, moeten slim zijn. Nederland heeft aan aantrekkelijk belastingstelsel. Maar in Macau wordt weer heel veel geld verdiend met de gokindustrie. Toch is er op de lange termijn maar één manier om rijk te blijven: het geld goed gebruiken. Nederland heeft een goed opgeleide bevolking en goede instituten.


En daarom staat Nederland op de 14e plaats van de rijkste landen van de wereld.


Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag