Ekseption

 

ik heb een paar jaar de merchandise gedaan voor  The Rock Files, een Progrockband. Een van de voorgangers is Ekseption




Ekseption was een Nederlandse  symfonische rockband die vooral actief was in de  jaren 60 en70 van de 20e eeuw. Ekseption had verscheidene hits en won in 1970 eenEdisom. De groep werd vooral bekend vanwege zijn op klassieke wekken geënte, vroeg-progressieve rock met jazzimprovisaties.



Het ontstaan

Ekseption ontstond in 1967 uit het Haarlemse schoolbandje The Jokers, dat in 1958 was opgericht door Hans Alla (bas), Rob Alla (gitaar),Rein van den Broek (trompet flugelhorn,saxofoon), Tim Griek (drums) en Huib van Kampen (gitaar/saxofoon). In het eerste jaar speelden ook Ton Heijdendijk (saxofoon) en Hans Timmer (orgel) mee. De groep speelde voornamelijk covers van rhytm &blues-, jazz- en popnummers. In 1965 veranderden The Jokers hun naam in Incrowd, maar door het succes van een andere gelijknamige Nederlandse groep moesten ze weer iets anders verzinnen. In 1967 werd dat Ekseption. Ton Heydenrijk en Hans Timmer verlieten echter de groep. Rob Kruisman kwam erbij en nam de muzikale leiding op zich.

De su

In april 1967 kwam toetsenist Rick van den Linden de groep versterken. In 1968 won Ekseption de eerste prijs op het Loosdrechtse Jazz Festival en raakte daarmee in een klap tot ver over de Nederlandse grenzen bekend. Ze kregen bij Phonagram een platencontract, wat het volgende jaar zou resulteren in hun eerste grammofoonplaat, getiteld Ekseption. Hiermee begon een succesrijke periode van vijf jaar, waarin de band door heel Europa toerde en onder meer speelde in het Olympia in Parijs, de Philharmonie in Hamburg en het Palladium in Londen.

In 1968 verlieten Hans Alta en Tim Griek de groep en werden vervangen door respectievelijk Cor Dekker (basgitaar) en Peter de Leeuwe (drums), beiden ex-Hottlets. Rob Alta was al eerder opgestapt. Tim Griek zou later producer worden van onder anderen Brainbox en Andre Hazes







Koersverandering

In 1969 werd Ekseption door de Engelse band The Nice geinspireerd om klassieke stukken te bewerken en daarmee de muzikale koers te verleggen naar een mix van rock en klassieke muziek. Rick van der Linden had een conservatoriumopleiding klassieke muziek genoten en had ervaring met het spelen in verschillende pop- en jazzgroepen als het Occasional Swingcombo en het Ferdinand Povel Quartet. Met zijn arrangementen van klassieke werken van onder meer Bach, Albinoni, Beethoven, Mozart, Tsjaikovskii en Chatsjatoerjan was hij voor een groot deel verantwoordelijk voor het geheel nieuwe, eigen en energieke geluid van de band.


Eerste successen

De eerste single, The 5th of The fifth (een arrangement op Beethovens vijfde symfonie en met fragmenten van andere composities van Beethoven, waaronder de Mondschein-sonate), haalde de derde plaats op de hitlijsten. Ook met Rhapsody in Blue (naar Gershwin) en Air (naar Bach) had de groep succes. Air en The 5th waren arrangementen ontstaan in samenwerking tussen Van den Broek, Van der Linden, De Leeuwe, Van Kampen en Kruisman. Air stond in 1969 twee weken op de eerste plaats in de Hilvewrsum 3 top 30. Ekseptions eerste album, Ekseption, werd uitgegeven in 1969. Datzelfde jaar echter verlieten Rob Kruisman en Huib van Kampen al de band, dit vanwege verschillen van mening over de te volgen muzikale koers. Huib van Kampen ging het (muziek)onderwijs in. Dick Remelink (sax, fluit, ex-Pocomania) verving Rob Kruisman, die zich bij de band Island aansloot.


Ekseption van Ekseption is echt een prachtig album. Hij is op Spotify te beluisteren

Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag