stadswandeling rotterdam

We gingen een stadswandeling door Rotterdam maken. We vertrokken vanaf Centraal Station we kwamen eerst bij het Dakakker.Dat isen akker op een dak. De DakAkker is een dakboerderij van 1000 m2 bovenop het Schieblock in Rotterdam. Er worden groenten, eetabare bloemen en fruit verbouwd en bijen gehouden. De DakAkker is de grootste openlucht dakboerderij in Nederand. Op het Dak namen we koffie met taart voordat we het centrum in gingen. Maar eerst genoten we van het uitzicht.
De volgende halte was Stadsbrouwerij Brewdog op het Raamplein. Die produceert vijf soorten op het ers gebrouwen bier! Je kunt hier eten tussen de brouwketels en zelfs aan de Rotterdamse- en Schiedamse gin en jenever. Maar dat gingen we natuurlijk niet doen.

Bij de Kaapse Brouwers  ging het over ambachtelijk gebrouwen bier, dat je kon opdrinken in de pub, waar een zeemanssfeertje hing. Je had uitzicht op Hotel New York.

Toen kwamen we langs Grand Café is vernoemd naar de architect van het gebouw, W.M. Dudok. In het gebouw was vroeger het kantoor van verzekeringsmaatschappij De Nederlanden gevestigd. In 1991 werd het verbouwd tot Grandcafé restaurant Dudok. Het gebouw heeft de status van gemeentelijk monument. Rotterdammers komen er voor het krantje, goede koffie, de relaxte sfeer, de grandeur van het gebouw, maar vooral ook voor de patisserie.

Het enige middeleeuwse gebouw dat overeind bleef na de bombardementen van WOII is de Laurenskerk. De kerk is gewijd aan Laurentius van Rome, de patroon van Rotterdam. Mooi contrast, zo’n gotische kerk tussen de moderne architectuur.  Op het kerkplein staat het standbeeld van Erasmus.

Toen kwamen we bij De Markthal. Het heeft de vorm van een hoefijzer. Tussen de binnen- en buitenboog zijn appartementen gebouwd. Aan de kopse kanten prijken glazen gevels. De binnengevel van de Markthal is bekleed met een 11.000 m² groot kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam. De titel Hoorn des Overvloeds verwijst naar de hoorn van overvloed uit de Griekse mythologie. Te zien zijn sterk uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten. We namen een kijkje langs de  kraampjes met exotisch fruit, specerijen uit de hele wereld, ambachtelijk gemaakte worsten en kazen.

We kwamen bij de Oude Haven. Aan de Blaak staan 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen. Ze zijn gebouwd tussen 1982 en 1984 en ontworpen door architect Piet Blom. De kubuswoningen zijn gebouwd in de vorm van een gekantelde kubus op een paal, en worden ook wel paalwoning of boomwoning genoemd. In elke kubuswoning zitten drie woonlagen: onderin het zogenoemde straathuis met de keuken en de woonkamer, tussenin het hemelhuis met studeer- en slaapkamers, en bovenin de loofhut, een driezijdige piramide met plaats voor een serre, een balkon of een bescheiden tuintje. De kubuswoningen  worden bewoond. Eén woning doet dienst als Kijk-Kubus. In deze museumkubuswoning krijgt je een goed idee van het leven en wonen in het ontwerp 

Bij de haven zagen we ook de watertaxi.Met de Watertaxi kun  een rondvaart boeken vanaf een kwartiertje tot een uur. De schippers zijn  trots op hun stad en vertellen graag. De Waterbus vaart volgens vaste dienstregeling, ook naar de havens. Dat is ubergaaf!

We liepen een rondje om Hotel New York heen.. Dat is het gebouw van de voormalige Holland-Amerikalijn. Dat is al voldoende voor een flashback naar de tijd waarin de schepen hier kwamen en gingen. In 1620 vertrokken de Pilgrim Fathers vanuit Delfshaven naar Amerika. Daarna reisden vele landverhuizers en gelukzoekers via Rotterdam naar Amerika. In 1873 werd de NASM opgericht, in 1896 officieel Holland-Amerika Lijn genoemd. Tot de eeuwwisseling van 1900 werden ongeveer een half miljoen mensen overgezet. Op 8 november 1971 vertrok het laatste schip vanaf de pier, daarna verdween de H.A.L. uit Rotterdam. Het gebouw, bestemd voor de directie, werd gebouwd tussen 1901-1917 door de architecten Muller, Droogleever Fortuyn en Van der Tak. Een massief blok met jugendstilornamenten en twee karakteristieke torentjes. Na het vertrek van de H.A.L. werd het pand verbouwd tot hotel, dat in 1993 haar deuren opende als Hotel New York. In 1996 werd de Erasmusbrug geopend en werd de Wilhelminapier over de weg bereikbaar vanuit het centrum. Dat maakte deze locatie ineens zeer populair. Er werd volop ge- en verbouwd en er verrezen flinke torens. Daardoor lijkt het hotel nu maar een klein hotelletje. Het uitzicht over de Maas en de nabijgelegen haveninstallaties is echter nog als vanouds. Voor de liefhebbers: het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerikalijn, de SS Rotterdam, ligt op loopafstand van Hotel New York. 

Toen liepen we langs de Fenix Food Factory.Een versmarkt met lokale producten, van brood tot bier, soms zelfs ter plekke bereid. Gevestigd in een industriële loods op Katendrecht, ofwel De Kaap. Zoekt een plaatsje buiten. Het uitzicht op de Maas en hotel New York maakt de beleving heel Rotterdams.

we kwamen tot slot langs het nationale museum voor fotografie. De collectie omvat meer dan 5,5 miljoen beelden. Je ziet er modern beeld, maar ook historisch, van zowel Nederlandse als buitenlandse fotografen.






Reacties

Populaire posts van deze blog

optreden. op koningsdag

plannen voor de nieuwe strot

Rock on 2.0