wandeling Amerongen- Rhenen
We zijn een lange wandeling gaan maken in de buurt van Amerongen. De hond ging mee en daar gingen we.Het begon al goed in Amerongen, dat is een sfeervol dorp met huizen als paleisjes en een mooi oud kerkje. Je moet geld hebben om daar te wonen.Maar dan komt het toppunt: je loopt over een sprookjesachtige lange laan en dan verschijnt tussen de bomen opeens Kasteel Amerongen. Zwanen spiegelen zich in de slotgracht. Bijna te mooi om waar te zijn.
Kasteel Amerongen ligt in de uiterwaarden van de Nederrijn. Het staat in de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. Het kasteel kent een geschiedenis van verwoesting en wederopbouw. In 1672 kwamen de Fransen het leegplunderen. Ze staken het kasteel in de fik en vernielden in één moeite door park en boomgaarden. Direct hierna besloten de eigenaren tot de bouw van een imposant en statig huis in de stijl van het Hollands classicisme.
Na het kasteel wandelden we over een mooi kronkelpaadje op de grens van dichte bossen en de uiterwaarden van de Nederrijn. Toen wij er was waren de luchten dreigend. Geen kip te bekennen, wel veel foeragerende vogels. Ik klom na een paar kilometer even op de uitkijktoren voor extra mooie uitzichten. Carla bleef met Pukkie beneden.
Toen verlieten we de uiterwaarden en gingen we het Amerongse bos in, dat ligt aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een van de oudste bossen op de Heuvelrug. Sommige grove dennen staan er al sinds 1770. Het bos is zo oud door de kasteelheren van kasteel Amerongen. Die lieten het bos aanleggen om er te kunnen jagen. De imposante oude en grote bomen met een weelderige ondergroei doen denken aan een oerbos.
Af en toe was het flink klimmen en dalen. Na het zuur kwam het zoet: uitzicht om je vingers bij af te likken. Vooral op de Elsterberg was het panorama fenomenaal: we stonden aan de top van een uitgestrekt heideveld en keken zo de diepte in van de Gelderse Vallei in het noorden. In zuidelijke richting konden we kijken tot in de Betuwe. In de verte zagen we ook de Rijn schitteren. Met 62,5 meter behoort de Elsterberg tot de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug.
Het slotakkoord in Rhenen was het enige minpuntje op deze wandeltocht. Rhenen kan daar zelf niks aan doen: de Duitsers bombardeerden het stadje plat in de oorlog waarna zielloze nieuwbouw in noodtempo het woonleed moest verlichten. Gelukkig bleef de Cunerakerk bewaard: ze staat bekend als een van Nederlands mooiste laatgotische hallenkerken. En inderdaad, het is een gothic beauty, met een toren van 83 meter hoog. De kerk is genoemd naar de maagd Cunera, die volgens de legende in Rhenen werd vermoord. Dat is dan weer minder gezellig.
Vanaf de 17e eeuw werd in dit gebied tabak verbouwd. We kwamen vlakbij Elst langs de voormalige Plantage Willem III. Tabaksteelt was hier mogelijk dankzij een gunstige zuidelijke ligging in combinatie met een zandige bodem. Aan het begin van de 20ste eeuw nam de verbouw van de tabak sterk af. Alleen het tabaksmuseum en de droogschuren herinneren nog aan de vroegere tabaksbouw. De Plantage is nu een natuurgebied waar konikspaarden en gallowayrunderen grazen.
Vooral in de uiterwaarden bij kasteel Amerongen zijn veel bijzondere vogels te spotten. Zoals lepelaar, watersnip, zomertaling, tureluur, waterral, porseleinhoen, kleine plevier en grote aantallen kluten. Zelfs de visarend, de kwartelkoning en zeer recent ook het woudaapje zijn er gesignaleerd, alleen die naam al....
Reacties
Een reactie posten