opleiding tot leraarondersteuner


Ik heb de opleiding voor leraarondersteuner gedaan via Avans +. Maar nu heb je ook de schriftelijke opleiding via Variva. Ook handig als je een opfriscursus nodig hebt. De PostMBOopleiding Leraarondersteuner is bedoeld voor Onderwijsassistenten die extra kennis en vaardigheden willen krijgen voor het verzorgen van instructie aan groepen leerlingen of verlengde instructie voor individuele leerlingen. Daarnaast begeleiden ze zelfstandig groepen leerlingen of individuele leerlingen.
Leraarondersteuners zijn op het primair en voortgezet onderwijs

De Leraarondersteuner draagt bij aan een verdergaande proffesionrle ondersteuning en daarmee het onderwijs dat aan leerlingen wordt geboden.

De Leraarondersteuner ondersteunt in het onderwijsprogramma. In het basisonderwijs staat bij de verdieping het taal- en rekenonderwijs centraal.

In het voortgezet onderwijs staat de vakdidactiek centraal. Relevant is dus de leeromgeving waar de Leraarondersteuner wordt ingezet. Dit varieert van het ondersteunen in beroepsgerichte / praktijkgerichte leerwegen tot het ondersteunen  in mediawijsheid voor leerlingen.

De Leraarondersteuner voert daarnaast onderwijsleergesprekken en heeft zelfstandige taken in de leerlingenbegeleiding.

Deze opleiding is een combi tussen theorie en praktijk. Je krijgt theorie over ern onderwerp en de opdracht voer je in de praktijk uit

Je kiest tussen het basis of het voortgezet onderwijs en je loopt stage of je voert de opdrachten tijdens je werk op school uit.

Het is een e-learning opleiding. De theorie rn toetsen doe je digitaal.Daarnaast maak je praktijkopdrachten die worden beoordeeld door je stage,en je sluit de opleiding af met een portfoliogesprek. De docent  en je stage worden betrokken in dit gesprek.


In deze opleiding ga je een stapje verder dan in de opleiding Onderwijsassistent. De opleiding behandelt een groot aantal onderwerpen die onmisbaar zijn in het werk van een leraarondersteuner. Je hebt sommige onderwerpen als onderwijssassistente al wel gehad, maar in deze opleiding ga je meer de diepte in. Er is een focus op het zelfstandig kunnen voorbereiden, geven en evalueren van een klassikale les. Daarnaast verfijn je je vaardigheden door feedback te verzamelen en op je eigen handelen te reflecteren.

De modules:

De zes rollen van de leraar

Wat is leren en hoe leert een kind

Didactiek

Differentiatie

Vakkennis zoals tasl rekenen en zaakvakken

Klassenmanagement

Voor VO

Didactiek 2

Ontwikkeling puber en adolecent

Leerlingbegeleiding

Je loopt 60 uur stage. Die sluit je af met een portfoliogesprek.

.


Elke module sluit je af met een eindopdracht. Dit kan het geven van een les, het verzamelen van feedback en het schrijven van een reflectieverslag zijn, het maken van een kennistoets of bijvoorbeeld het vormgeven van een passende begeleiding aan een leerling. Aan het einde van elke module wordt de eindopdracht uitgelegd en kun je de opdracht inleveren. De docent kijkt de opdracht na en geeft je feedback. Indien nodig pas je de opdracht aan op basis van de verkregen feedback.


Door het maken van de eindopdrachten werk je aan het opbouwen van een portfolio. Het portfolio bevat alle gemaakte eindopdrachten. Met behulp van het portfolio kun je aan het einde van de opleiding tijdens het portfoliogesprek aantonen hoe je aan de leerdoelen van de opleiding hebt gewerkt en dat je deze inmiddels beheerst.
Wanneer je portfolio compleet is  kun je aanvraag doen voor het portfoliogesprek. In overleg wordt er een datum en locatie vastgesteld. Het portfoliogesprek wordt beoordeeld door je docent. Je moet in het portfoliogesprek kunnen aantonen dat je de leerdoelen van de eindopdrachten beheerst.
De opleiding jost 990 euro en je krijgt er een erkend diploma voor

De opleiding duurt 6 maanden




Reacties

Populaire posts van deze blog

voorbereiding van het EK

mijn lievelingspaarden op de Oosterhoutse manege

optreden. op koningsdag