waarom is Nederlands zo moeilijk?


Veel mensen die niet in Nederland geboren zijn hebben de grootste moeite met het leren van Nederlands. Hoe komt dat?

Nederlands is officieel een van de moeilijkste talen ter wereld. Op het chinees na schijnt het zelfs de moeilijkste taal te zijn, al kan ik me dat niet voorstellen. Maar ik ben ermee opgegroeid. Maar voor niet-nederlands sprekende mensen ligt dat anders.
Wat is er dan zo moeilijk?
Het heeft alles te maken met de ingewikkelde grammatica, de werkwoorden en het variabele gebruik van de werkwoorden 'hebben' en 'zijn'. Bedenk maar eens hoe lastig sommige zinnen zijn als je buitenlander bent en graag Nederlands wil leren. Bv zinnen met een heleboel werkwoorden achter elkaar: Ik zou dat graag hebben willen laten blijken, maar durfde het niet...' Nu heb ik het alleen nog over de juiste spreektaal. Het geschreven woord is zo mogelijk nog lastiger! Voor een Nederlander is het vaak al onmogelijk om foutloos werkwoordsvormen en vervoegingen op te schrijven, leer het als buitenlander maar eens foutloos aan... Alleen al het gebruik van de d-t in werkwoordsvervoegingen is voor veel Nederlanders al een drama, laat staan voor iemand die onze taal niet kent.
Verder lopen ze tegen deze problemen aan:
-zinsbouw wijkt af van bv arabisch of turks - de lidwoorden de en het en constructies als "het grote boek" maar "een groot boek" zijn voor veel anderstaligen vreemd.  
- bepaalde klanken zijn moeilijk te onderscheiden/en of uit te spreken 
- relatief veel onregelmatig en sterke werkwoorden met afwijkende voltooid deel woorden "zingen, zong gezongen" 
- spelling niet altijd consistent met uitspraak 
- lastige voorzetsels 

Verder is het moeilijk omdat het heel onregelmatig is.Er zijn regels,maar daar zijn ook weer een hoop uitzondeingen op.Daarnaast zijn er woorden van andere talen toegevoegd,Duits,Frans en Engels en voor buitenlandse mensen is dat lastig omdat we die woorden ook op z'n buitenlands uitspreken.  En dan de wooden de en het. Mensen die de taal moeten leren weten niet wanneer er de of het voor een woord moet. Wij Nederlanders weten ook niet waarom het één of het ander wordt toegepast.

Reacties

Populaire posts van deze blog

optreden. op koningsdag

plannen voor de nieuwe strot

Rock on 2.0